Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Tensiunile interne din USR continuă. Liderul deputaților îl critică pe Dacian Cioloș: Resping acest gen de abordare șantajistă

By Matthew Garvey , in Interviuri Politic Stirile zilei , at 5 februarie 2022

Modalitatea prin care Dacian Cioloș a încercat să își impună programul de președinte al partidului în fața membrilor USR a atras numeroase critici în interiorul formațiunii politice. Ionuț Moșteanu a declarat sâmbătă, 5 februarie, pentru Main News, că respinge „acest gen de abordare șantajistă” și a amintit că USR a mai trecut printr-un episod similar, încheiat cu demisia fostului președinte fondator al partidului, Nicușor Dan.

Mulți din partid nu sunt de acord cu modalitatea în care Dacian a pus problema, anume dacă nu îmi aprobați programul îmi dau demisia. Sunt de acord că atunci când ceri ca un organ colectiv să își asume un proiect, să îl dezbați, să vezi ce părere au colegii cărora le ceri votul și apoi să ajungi la o formulă agreată de toată lumea. Resping acest gen de abordare șantajistă, ori faceți ca mine ori îmi dau demisia, așa cum am respins-o și în trecut, pentru că am mai avut un caz cu fostul președinte Nicușor Dan”, a declarat Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR și purtătorul de cuvânt al partidului, pentru Main News.

Membru al echipei USRPLUS la Guvernare 2024, ce l-a susținut pe Dan Barna în alegerile interne din 2021, Moșteanu susține că un președinte de partid nu trebuie să se piardă „în detalii și documente cu multe platitudini”.

Orice tensiune internă afectează un partid, orice percepție a unui lider de partid ca fiind un lider slab, de către o parte din partid afectează alegătorii, societatea. Sunt foarte mulți colegi nemulțumiți, dincolo de ce scrie în acel document, de modul în care a pus problema. Din punctul meu de vedere, arată o lipsă de leadership”, a explicat deputatul USR.

În ceea ce privește posibilitatea ca președintele USR să își dea demisia, Moșteanu a precizat că este „o decizie unilaterală”. Conform statului, în acest scenariu, vicepreședintele cu cele mai multe voturi primite la Congres, Cătălin Drulă, ar urma să preia interimatul la conducerea USR, până vor fi organizate noi alegeri interne.

Eu cred că ne vom găsi înțelepciunea să trecem peste această problemă și să ne concentrăm imediat și rapid pe ceea ce contează pentru oamenii care așteaptă de la noi soluții politice”, arată purtătorul de cuvânt al partidului.

Programul propus de Dacian Cioloș

Liderul USR, Dacian Cioloș, a prezentat în ședința Biroului Național de joi, 3 februarie, proiectul său de președinte al partidului. Printre măsurile prezente în program se numără pregătirea de guvernare prin atractivitate externă sau reorganizarea departamentelor interne ale partidului, prin „reorganizarea Secretariatului General USR”.

Proiectul(…)este exact ceea ce am spus de zeci de ori până acum, ce mi-am asumat în campanie pentru președinția partidului: o propunere de reformă și de restructurare(…)Să îl citești în cheia „furatului” puterii este dezonorant pentru cei care vântură asemenea mesaje și jignitor pentru colegii care pot citi și înțelege cu ochii și cu mintea lor”, a explicat fostul premier

Ionuț Moșteanu a explicat, în schimb, că programul ar conține „foarte multe lucruri la limita statutului USR sau chiar nestatutare”.

Ce a prezentat Dacian Cioloș este un program de campanie pentru un eventual congres de modificare a statutului. Pot face obiectul unei campanii de modificare a statutului, în rest multe lucruri sunt deja făcute, multe lucruri sunt neclare”, susține Moșteanu.

Luni, 7 februarie, acest proiect va fi supus votului Biroului Național, iar în cazul în care nu va fi votat, Dacian Cioloș a precizat că își va da demisia de la șefia formațiunii.

Argumentele celor două tabere din USR:


Sursă foto:Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *