Sunday, November 24, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Taxe, accize, salarii și pensii. Ce modificări intră în vigoare la 1 ianuarie 2024

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 1 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Anul 2024 va aduce taxe mai mari pentru multe companii, dar și pentru simpli cetățeni, în timp ce unele facilități fiscale vor dispărea. Accizele la carburanți au fost majorate, ceea ce înseamnă creșterea prețurilor la pompă. Pe de altă parte, intră în vigoare majorările de pensii și salarii. 

Principala noutate fiscală care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024 o reprezintă impozitul minim pe cifra de afaceri de 1% datorat de companiile mari, mai exact cele care depăşesc o cifră de afaceri de 50.000.000 euro. Potrivit estimărilor PwC România, circa 750 de companii pot fi eligibile şi vor datora în jur de 6,2 miliarde lei. Băncile vor datora un impozit pe cifra de afaceri de  2% pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025 inclusiv, respectiv 1% începând cu data de 1 ianuarie 2026. La rândul lor, companiilor din sectoarele petrol şi gaze naturale vor datora suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri de 0,5%.

De la 1 ianuarie 2024, pentru microîntreprinderi cotele de impozitare sunt de 1% dacă realizează venituri de până la 60.000 euro inclusiv şi nu au activităţi pentru anumite coduri CAEN (în principal tehnologia informaţiei, HoReCa, activităţi medicale) şi de 3% pentru celelalte.

Mai multe facilități fiscale vor fi eliminate

În cazul impozitului pe venit şi al contribuţiilor sociale, modificările aduc la acelaşi numitor comun toate facilităţile existente pentru angajaţi, cu excepţia celor din cercetare-dezvoltare.

Așasar, pentru angajaţii din sectorul IT, scutirea de impozit pe venit nu se va mai aplica integral, ci doar pentru venituri brute lunare de 10.000 lei, din salarii şi asimilate salariilor. Mai mult această scutire se aplică doar în relaţia cu un singur angajator. În cazul acestora, cota contribuţiei de asigurări sociale se reduce, până la 31 decembrie 2028, cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuţie la fondurile de pensii administrate privat. Angajaţii pot opta însă pentru plata contribuţiilor datorate la aceste fonduri.

Pentru angajaţii din sectorul construcţiilor, industria alimentară şi agricultură, este eliminată scutirea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, a contribuţiei de asigurări sociale pentru condiţii deosebite şi speciale de muncă, precum şi plata cotei reduse de contribuţie asiguratorie pentru muncă.

O altă modificare cu efecte importante este cea privind fiscalizarea unor beneficii acordate angajaţilor. Valoarea tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă se vor include în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, începând cu ianuarie 2024.

O majorare de fiscalitate va fi şi pentru cei care desfăşoară activităţi independente. Din 2024, contribuţia de asigurări sociale de sănătate se va calcula la venitul net anual realizat/brut sau norma anuală de venit. Plafonarea se va efectua la suma de peste 60 de salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei privind impozitul pe veniturile estimate.

Tot din ianuarie 2024, se renunţă la facilitatea (de cel mult 400 lei lunar) pentru telemuncă, urmând să nu mai fie exceptate sumele de la impozitul pe venit şi contribuţiile sociale.

Crește TVA pentru locuințe

În domeniul TVA dispar multe cote reduse sau se majorează de la cota de 5% la cota de 9% (tot o cotă redusă faţă de cea standard de  19%). Cotele modificate vor fi:

  •  de la 9% la 19% pentru livrarea de bere fără alcool şi alimente cu zahăr adăugat cu excepţia cozonacului şi a biscuiţilor
  • de la 5% la 9% pentru: livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, eco, tradiţionale; livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă, cu emisii scăzute, livrarea şi instalarea de componente pentru repararea şi/sau extinderea sistemelor ca parte componentă a livrărilor de construcţii, sau ca extraopţiuni la livrarea unei construcţii; accesul la bâlciuri, parcuri de distracţii şi parcuri recreative, târguri, expoziţii, cinematografe şi evenimente culturale, altele decât cele scutite de taxă; accesul la evenimente sportive
  • de la 5% la 19% pentru: dreptul de utilizare a anumitor facilităţi sportive şi anumite activităţi de transport persoane.

Accizele la combustibili se dublează

Românii au mai mult de achitat pentru benzină și motorină. Nivelul accizelor pentru combustibili va creşte în două etape. Prima majorare survine chiar la 1 ianuarie 2024, în cazul benzinei fără plumb acciza urcând la 2.019 lei/1.000 litri, de la 1.776,3 lei/1000 litri în 2023, în timp ce la motorină la 1.850 lei/1000 litri, de la 1.632,81 lei/1000 litri.

O nouă creştere a accizelor este prevăzută de la 1 iulie, când acciza la benzină fără plumb va urca la 2.382,84 lei/1.000 litri iar cea la motorină la 2.183,85 lei/1.000 litri.

Acciza la gaz petrolier lichefiat utilizat drept combustibil pentru motor se majorează la 874,24 lei/tonă (de la 776,09 lei în 2023), iar în cazul în care gazul petrolier lichefiat este folosit drept combustibil pentru încălzire, acciza urcă la 773,62 lei/gigajoule (de la 686,77 lei). Pentru gazul natural combustibil pentru motor, noua acciză este 17,72 lei/gj (faţă de 15,73 lei).

Salarii și pensii mai mari

Anul 2024 vine și cu pensii și salarii ușor mai mari. Așadar, punctul de pensie a fost majorat de la 1 ianuarie cu 13,8%, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, în timp ce de la 1 septembrie ar trebui operate noi măriri rezultate în urma recalculării pensiilor. Pensia minimă a crescut de la 1.125 lei la 1.285 de lei.

Tot de la 1 ianuarie au fost majorate cu 5% și salariile bugetarilor. Excepție de la regulă fac cadrele didactice, ale căror salarii au crescut cu în medie cu circa 13%, o majorare mult mai modestă față de cea promisă pentru dezamorsarea grevei din vara trecută. Diferența până la 20% ar urma să fie acordată de la 1 iunie.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW