Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


SURSE Premierul nu renunță la Programul „Anghel Saligny”. Rezoluție pro-Cîțu, adoptată de PNL

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 2 septembrie 2021

Biroul Politic Național (BPN) al Partidului Național Liberal (PNL) s-a reunit joi, 2 septembrie, într-o ședință, pentru a dezbate criza din coaliție, izbucnită după ce premierul a încercat să adopte Ordonanța de Urgență pentru Programul „Anghel Saligny”. Florin Cîțu nu renunță la proiectul cunoscut și sub denumirea de „PNDL 3” și anunță că va fi adoptat în ședința de Guvern de vineri, 3 septembrie, potrivit unor surse Main News.

Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, ar fi propus în BPN ca liberalii să adopte o rezoluție prin care să își afirme susținerea față de Florin Cîțu. Ulterior, propunerea lui Vîlceanu a fost votată în unanimitate de liderii PNL.

Anghel Saligny nu e despre ambiție. E despre dorința de a fi alături de comunitățile locale. Să aibă acces la servicii de apa, canalizare”, ar fi declarat Dan Vîlceanu în cadrul ședinței BPN, transmit surse Main News.

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, i-a atenționat pe liberali că, în urma scandalului din coaliție și a tensiunilor provocate de lupta internă pentru șefia PNL, partidul ar putea rămâne cu sechele, potrivit unei înregistrări din ședință, obținută de Main News.

Nu știu cum vom putea merge mai departe ca să livrăm performanță, să luăm decizii, să lucrăm în echipe, să delegăm sarcini, cât timp încrederea evoluează în această situație pe care o vedem. Trebuie avut mare grijă la ceea ce facem și cei ce sunt implicați la nivel de vârf, grijă mare la ce se întâmplă că lucrurile nu se văd că ar merge într-o direcție bună”, le-ar fi transmis Ilie Bolojan liderilor PNL, potrivit înregistrării obținute de Main News.

Premierul Florin Cîțu i-a dat dreptate lui Bolojan și a transmis că disputele din interiorul PNL ar trebui limitate, explicând ulterior motivele care au stat la baza demiterii lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției.

E adevărat că poate nu se vede în afară, dar guvernarea, dacă vrem să mergem înainte, e nevoie de a avea parteneri onești, nu de a fi șantajați în această guvernare. Decizia pe care am luat-o a fost necesară dacă voiam să ne mai ținem de reforme și să mergem mai departe. Nu putem să punem în subsidiar reforme pentru obiectivele unora care nu au soluții, așteptăm soluții de 8 luni de zile, de aceea s-a intrat în impas și a fost singura soluție de a ieși din impas”, a spus Florin Cîțu.

Orban nu știa de BPN

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi, la Parlament, că liberalii au convocat Biroul Politic Național fără ca acesta să știe.

Am decis să nu particip la această şedinţă de care nu am fost informat, nu am putut verifica dacă se întrunesc condiţiile statutare. Doresc să convoc BPN, dar îmi doresc ca această convocare să permită participarea tuturor colegilor din BPN şi până la convocarea BPN să am o discuţie cu premierul Cîţu şi toţi actorii implicaţi în această criză politică”, a declarat Ludovic Orban, președintele PNL, citat de News.ro.

Orban i-a cerut lui Florin Cîțu să înțeleagă „gravitatea momentului”, afirmând că guvernarea „presupune responsabilitate față de cetățean”.

Nu putem din motive conjuncturale să aruncăm în aer unitatea coaliţiei. Fac apel la colegii din USR PLUS să înţeleagă să nu pună presiune asupra Guvernului şi să spună că se aliază cu PSD”, a adăugat Orban.

Șeful Camerei Deputaților susține că nimeni nu are de câștigat în urma scandalului izbucnit miercuri și consideră că orice plecare din coaliție poate duce la pierderea majorității parlamentare și aducerea Guvernului și României „la cheremul PSD”.

Context

Scandalul din coaliție a izbucnit miercuri, 1 septembrie, după ce premierul a încercat să adopte în ședința de Guvern programul „Anghel Saligny” sau „PNDL 3”, un mecanism prin care autoritățile locale ar urma să beneficieze de 50 miliarde lei în următorii șase ani.

Ulterior, ministrul Justiției, Stelian Ion, a fost demis de Florin Cîțu, ceea ce a adâncit criza din coaliție. USR PLUS a anunțat că își retrage susținerea politică pentru premier și că, dacă negocierile din coaliție nu vor duce la formarea unui nou Guvern, formațiunea va depune o moțiune de cenzură.

Klaus Iohannis a semnat joi, 2 septembrie, cererea de revocare din funcție a ministrului Justiției, Stelian Ion. Interimar va fi Lucian Bode.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW