Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Summit-ul NATO de la Vilnius. Ce își dorește România să obțină în cadrul reuniunii

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 11 iulie 2023 Etichete: , , , ,

Liderii Alianței Nord-Atlantice se reunesc în perioada 11-12 iulie, într-un Summit cu mize mari pentru apărarea Ucrainei. Se discută șansele pentru o  posibilă aderare a acestui stat la NATO, întărirea prezenței militare în estul Europei, aprobarea unei planuri de apărare regionale. Summit-ul se organizează la Vilnius(Lituania), la doar 150 de kilometri de Rusia. 

Președintele României, Klaus Iohannis, a menționat că principalul obiectiv pentru România la acest Summitul NATO este consolidarea Flancului estic.

În ceea ce priveşte obiectivele prioritare pentru România, acest summit are mize importante, care ţin de priorităţile noastre de politică externă şi de securitate. Obiectivele noastre sunt, în primul rând, cele care ţin de noua postură de descurajare şi apărare a Alianţei, care se bazează pe conceptul de Apărare Înaintată. Acest concept a fost anunţat la Madrid, adică o prezenţă NATO consolidată din toate punctele de vedere. Voi susţine adoptarea de măsuri suplimentare pentru consolidarea Flancului estic pe toate componentele operaţionale„, a explicat președintele Iohannis, marți, 11 iulie, cu puțin timp înainte de debutul Summit-ului de la Vilnius.

Totodată, șeful statului a explicat că vor exista centre regionale de apărare, dar și trupe NATO permanente în fiecare stat. În România, trupele franceze NATO vor spori securitatea țării, a subliniat Iohannis.

De asemenea, președintele României a menționat că speră ca la summitul NATO de la Vilnius,  liderii statelor din Alianța Nord Atlantică să accepte menționarea unei posibile aderări a  Republicii Moldova  în documentul final al reuniunii.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul Rusiei: Aderarea Ucrainei la NATO ar putea să aibă consecințe negative pentru securitatea europeană

Sursă foto: Twitter 

Comentarii