Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Avertismentul Rusiei: Aderarea Ucrainei la NATO ar putea să aibă consecințe negative pentru securitatea europeană

By Dragomir Georgiana , in Război în Ucraina , at 10 iulie 2023 Etichete: , , , ,

Rusia a avertizat că aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică ar putea să aibă consecinţe „foarte negative” pentru securitatea europeană. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis „avertizarea”, luni,  10 iulie, chiar cu o zi înainte de începerea  Summit-ului NATO, unde va fi dezbătută candidatura Kievului, informează AFP.

Aderarea Ucrainei la NATO ar avea consecinţe foarte, foarte negative aspra întregii arhitecturi a securităţii europene. Ar constitui de asemenea o ameninţare absolută pentru ţara noastră, ceea ce va necesita o reacţie clară şi fermă din partea noastră”, a precizat Peskov, potrivit sursei citate.

Președinții  statelor membre ale NATO se reunesc în perioada 11-12 iulie la Vilnius, Lituania, pentru un Summit care va stabili poziția oficială privind aderarea Ucrainei la NATO.

Comisia Europeană sprijină trimiterea de muniții Ucrainei

Comisia Europeană a transmis, luni, 10 iulie,  că decizia de furniza Ucrainei muniţii cu dispersie, cum a fost cea anunţată de SUA, revine fiecărei ţări din UE, dar „în general” sprijină „trimiterea de muniţii” Kievului, relatează agenţia EFE.

„Avem cunoştinţă de anunţul (SUA) de a trimite muniţii cu dispersie Ucrainei. Oferirea de muniţii este o chestiune între state (din UE) şi Ucraina, dar ce pot spune este că, în general, sprijinim trimiterea de muniţii” Kievului, a declarat  purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Nabila Massrali, după ce a fost întrebată dacă Bruxellesul sprijină decizia anunţată de Washington, potrivit sursei citate.

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa la Summit-ul NATO de la Vilnius și va milita pentru securitatea regiunea Mării Negre, în contextul geopolitic actual.

Sursă foto: Russia OSCE Mission / Twitter

Comentarii