Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Sorin Grindeanu s-a încurcat în kilometri de autostradă la audierile din comisiile de transporturi

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 noiembrie 2021

Ministrul propus la transporturi, Sorin Grindeanu, a fost pus în dificultate miercuri, 24 noiembrie, la audierile din Comisiile pentru transporturi din Parlament când a fost rugat să menționeze numărul kilometrilor de autostradă ce vor fi operaționalizați până la finele acestui an. 

„Vorbim de posibilitatea de a da 7 kilometri de autostradă în folosință pe Târgu Mureș – Ungheni. Vorbim de posibilitatea de a da în folosință un lot de 25 kilometri din Sebeș – Turda, dar acolo avem un mare semn de întrebare legat de anumite surpări. Am un semn mare de întrebare că poate fi deschis”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Cum stau de fapt lucrurile

Aproape sigur lotul de autostrada Târgu Mureș – Ungheni va fi dat în folosință până la finalul acestui an, în condițiile în care constructorul austriac Strabag mai are de pus la punct doar câteva detalii. Noul drum va avea o lungime de 9,2 km, dintre care doar 4,5 km sunt de autostradă, iar nu 7 km cum a menționat Grindeanu, restul de 4,7 km fiind un drum de legătură cu două benzi pe sens.

Șanse la fel de mari de punere în folosință în zilele următoare le are și lotul 2 al autostrăzii Sebeș – Turda, în lungime de 24,25 km, odată cu care vor fi deschiși 3,45 km din lotul 3 și 2,2 km din lotul 1, deja finalizați. Problema semnalată de ministrul desemnat, alunecarea de teren de la Oiejdea, există și nu va fi rezolvată mai devreme de luna aprilie, însă deschiderea în acest an nu depinde de rezolvarea sa. În acea zonă de circa 300 metri constructorul grec Aktor a finalizat asfaltările și marcajele pe sensul de mers către Turda, astfel încât se va putea circula pe o singură bandă, în sistem half profile.

În concluzie, cel mai probabil în acest an vor fi deschiși 34,4 km de autostradă. La acest bilanț s-ar putea adăuga aproape 40 km din tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova – Pitești, sau o parte dintre aceștia, însă șansele sunt destul de reduse.

În pofida bâlbâielilor, Sorin Grindeanu a fost avizat pozitiv, cu 24 de voturi „pentru” și 9 voturi „împotrivă”.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *