Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Summit privind educația la ONU. Cîmpeanu a prezentat proiectul „România educată”

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 20 septembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a participat, în perioada 16-19 septembrie, la „Summitul privind Transformarea Educației” la New York, organizat de Secretariatul General al Organizației Națiunilor Unite (ONU), unde a prezentat, în fața liderilor din educație din țările membre, proiectul „România educată”, printre altele, după cum se arată într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook. Klaus Iohannis a susținut un discurs luni, 19 septembrie, prin videoconferință.

Potrivit ministrului de resort, obiectivul declarat al Summitului a fost coagularea tuturor factorilor responsabili pentru o mai bună finanțare a educației pentru reforma acesteia și pentru a contracara regresul înregistrat în atingerea obiectivului de dezvoltare durabilă a educației, în contextul în care perioada de criză sanitară a fost definită atât la nivel UNESCO, cât și la nivel ONU, în peste 190 de state membre, drept o adevărată catastrofă educativă/generațională.

În contextul în care au fost propuse cinci teme (1. Școli incluzive, echitabile, sigure și sănătoase; 2. Învățare și abilități pentru viață, muncă și dezvoltare durabilă; 3. Profesori, predare și carieră didactică; 4. Învățare și transformare digitală; 5. Finanțarea educației), România a co-prezidat a 3-a linie de acțiune tematică, dedicată profesorilor și carierei didactice.

Sâmbătă, 17 septembrie, România a fost gazda dialogului cu tema „Profesorii în centrul educației! Apel la acțiune în ceea ce privește politicile dedicate profesorilor și dialogului social pentru a transforma cariera didactică” („Teachers at the heart of education! Call for action on teacher policies and social dialogue to transform the teaching profession”). Cu această ocazie, consilierul prezidențial, doamna Ligia Deca, a prezentat, în calitate de co-lead AT3 din partea României, importanța implicării și consultării cadrelor didactice în orice demers ce presupune schimbari în sistemul de educație.

„În calitate de ministru al educației, am susținut 5 intervenții tematice în cadrul „Summit-ului Transforming Education – Ziua soluțiilor”:

  • 1. Transformarea educației începe devreme: importanța educației timpurii
  • 2. Transformarea sistemelor de educație pe timp de criză: perspective din Ucraina
  • 3. Rolul învățământului superior în transformarea mediului; învățarea pe tot parcursul vieții;
  • 4. Abilitățile digitale în învățare și predare – perspectiva drepturilor omului;
  • 5. Transformarea educației pentru transformarea vieții: mize, provocări și perspective pentru sistemele de educație francofone”, a specificat Cîmpeanu.

Ministrul Educației susține că a prezentat și Proiectul România Educată.

Întâlnire cu liderii internaționali

Ziua de luni, 19 septembrie, a fost dedicată reuniunii liderilor și susținerii declarațiilor naționale de angajament, prin care șefii de stat și de guvern și-au exprimat viziunea și acțiunile concrete avute în vedere pentru reforma educației.

„Transformarea educației presupune atingerea provocărilor globale actuale, aflate în creștere exponențială, cu toate resursele pe care le are educația, pentru a încuraja progresul, pacea și prosperitatea!”, a afirmat Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI: Iohannis, la ONU: România se angajează să își adapteze sistemul de învățământ

Sursa foto: Facebook / Sorin Cîmpeanu

Comentarii