Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


UPDATE Suedia a primit asigurări că va fi susținută de SUA și Marea Britanie, dacă va decide să intre în NATO

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 5 mai 2022

UPDATE NATO își va spori prezența militară în jurul granițelor Suediei și la Marea Baltică, în perioada de tranziție de după ce Suedia va aplica pentru statutul de membru al Alianței și până va fi luată o decizie finală de cele 30 de state membre, a anunțat Jens Stoltenberg.

Sunt convins că vom găsi soluțiile de securitate de care Suedia va avea nevoie în perioada de tranziție”, a precizat secretarul general al NATO, citat de The Guardian.

Știrea inițială

Suedia a primit asigurări din partea Statelor Unite ale Americii că va fi susținută pe parcursul procesului în care cele 30 de țări membre NATO vor discuta cererea de a obține statutul de membru al Alianței Nord-Atlantice, în cazul în care va fi înaintată în mod oficial, relatează Reuters. Ministrul britanic al Apărării a precizat, la rândul lui, că statele scandinave vor fi susținute și de Marea Britanie. 

Anunțul a fost făcut miercuri, 4 mai, de ministrul suedez de Externe, Ann Linde, în urma unei întâlniri cu șeful diplomației americane, Antony Blinken, ce a avut loc în Washington DC.

Deși nu a spus concret în ce mod va consta ajutorul acordat de SUA țării nordice, Linde a precizat că nu este vorba de „garanții concrete de securitate”, întrucât acestea vor fi obținute doar în momentul în care Suedia va deveni membru NATO.

Rusia trebuie să înțeleagă că, în cazul în care va recurge la orice tip de acțiuni negative îndreptate împotriva Suediei, așa cum a amenințat că va face, SUA nu va permite ca acest lucru să se întâmple….fără să existe un răspuns”, a spus Ann Linde.

Ministrul suedez de Externe a mai menționat că oficialii SUA s-au arătat încrezători în ceea ce privește posibilitatea ca Finlanda și Suedia să intre în NATO, decizie despre care au precizat că va crește stabilitatea în Nordul Europei.

Tot miercuri, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că „este de neconceput” ca Marea Britanie să nu ajute statele scandinave să facă față Rusiei, în care vor decide să aplice pentru statutul de membru NATO, notează Daily Mail.

Context

Decizia Finlandei și a Suediei de a intra în NATO a fost „forțată” de invazia militară a Federației Ruse în Ucraina, iar Kremlinul a amenințat că vor exista provocări în regiune, în cazul în care va fi oficializată. Astfel, Rusia plănuiește să instaleze armament nuclear și balistic în enclava Kalinigrad.

Ambele țări se tem că, în timpul procesului de analiză a cererii de aderare la NATO, care ar putea dura chiar și un an, se vor confrunta cu o serie de acțiuni destabilizatoare din partea Rusiei, ce pot include atacuri cibernetice sau campanii de propagandă.

La începutul săptămânii, presa finlandeză scria că țara care are 1.300 de kilometri de graniță cu Rusia ar putea anunța în mod oficial dorința de a intra în Alianța Nord-Atlantică pe 12 mai. Suedia este așteptată să ia o decizie în funcție de Finlanda.

CITEȘTE ȘI: Jens Stoltenberg: Finlanda și Suedia vor fi primite cu brațele deschise de NATO

Între timp, 51% dintre suedezi susţin aderarea la NATO, potrivit unui sondaj realizat de Institutul de sondare Novus şi publicat joi, 22 aprilie. Pe de altă parte, în cazul în care Finlanda intră în NATO, 64% dintre suedezi se declară susţinători ai unei aderări.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *