Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Suedia a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 1 ianuarie 2023 Etichete: , , ,

Suedia a preluat de la 1 ianuarie 2023 președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, de la Republica Cehă, pentru o perioadă de șase luni. Extinderea Spațiului Schengen nu se află pe agenda Guvernului de la Stockholm. 

Securitatea, reziliența, prosperitatea, valorile democratice și statul de drept sunt prioritățile Suediei, după cum se arată pe site-ul Guvernului suedez

Guvernul conservator condus de prim-ministrul Ulf Kristersson este la putere de numai două luni şi jumătate, după ce l-a înlocuit pe cel social-democrat, condus de Magdalena Andersson.

Prim-ministrul român, Nicolae Ciucă, a salutat preluarea de către Suedia a președinției Consiliului UE.

Ciucă i-a urat succes omologului suedez în exercitarea mandatului, într-o perioadă marcată de „provocări majore”.

Totodată, premierul a subliniat că România va coopera cu Suedia pentru o Uniune Europeană „coezivă, orientată spre viitor şi unită.”

„Salut începerea președinției suedeze a Consiliului UE și doresc succes premierului și guvernului suedez în exercitarea acestui mandat într-o perioadă marcată de provocări majore. România se angajează să lucreze îndeaproape împreună cu Suedia pentru o Europă coezivă, orientată spre viitor și unită”, a fost mesajul premierului român. 

Aderarea României la Spațiul Schengen

Aflată la cârma conducerii Uniunii Europene, Suedia poate să pună aderarea României la Spațiul Schengen pe ordinea de zi a următorului Consiliu Justiție și Afaceri Interne (JAI) din martie.

Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este deţinută prin rotaţie la fiecare şase luni de cele 27 de state membre ale blocului comunitar. În al doilea semestru al anului 2023 președinția UE va fi preluată de Spania.

Atât Suedia, cât și Spania, sunt țări care se confruntă cu probleme referitoare la migrație, iar agendele celor două țări nu cuprind și extinderea Spațiului Schengen.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii