Friday, July 5, 2024
Jurnalism corect


Strategia Națională de Vaccinare, pusă în dezbatere publică. Vaccinarea în școli nu va fi obligatorie


Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică  Strategia Naţională de Vaccinare în România pentru perioada 2023 – 2030.  În perioada 2009 – 2020, acoperirile vaccinale împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi rujeolei au scăzut cu 10%, pe fondul lipsei cazurilor şi al creşterii influenţei mişcării anti-vaccinare.

Oficialii Ministerului Sănătății spun că strategia de vaccinare nu înseamnă că imunizarea devine obligatorie, ci intră în obligația statului de a face demersuri pentru prevenirea unor boli cronice cu efecte foarte grave.

„Proiectul de act normativ (HG) aflat zilele acestea în transparenţă decizională este menit să asigure acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând şi la orice vârstă. Strategia de vaccinare nu impune vaccinarea obligatorie, dar dă dreptul tuturor, mai ales pacienţilor cu boli cronice, să se vaccineze gratuit, dacă doresc”,a  explicat sursa citată.

Vaccinarea în școli nu va fi obligatorie

Strategia Națională de Vaccinare 2023-2030 prevede că imunizarea în școli nu va obligatorie, însă, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății pot decide, ce măsuri iau în cazul apariției unor epidemii.

„Prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi cel al educaţiei, sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învăţământ în situaţii epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă). În această situaţie, copiii nevaccinaţi trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejaţi împotriva bolii”, se arată în Proiectul de Hotărâre privind strategia de vacinare.

Ministerul Sănătății: „Neîncrederea în vaccinul Covid nu trebuie să afecteze vaccinurile tradiționale”

Potrivit Ministerului Sănătății, scăderea ratei de vaccinare din România   împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi rujeolei  cu 10% ar putea fi cauzată de neîncrederea în vaccinul Covid, apărut în 2021.

„Neîncrederea în vaccinarea anti-COVID nu trebuie să afecteze vaccinarea cu vaccinurile tradiţionale care au menţinut sănătoase generaţiile de români”, a explicat Ministerul Sănătății.

Vaccinul HPV, compensat din această toamnă

Vaccinul HPV va fi compensat din această toamnă și pentru băieți, dar și pentru femeile cu vârsta de la 18 la 45 de ani, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. În prezent, o singură doză de vaccin HPV costă în farmacii în jur de 600 de lei. Pentru fetele cu vârsta între 11 şi 18 ani acest vaccin este gratuit şi este administrat de medicii de familie. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, virusul HPV este principala cauza care generează cancerul de col uterin.

Specialiștii în sănătate pot formula propuneri Ministerului Sănătății  cu privire la ce ar trebui să conțină strategia de vaccinare, urmând ca proiectul de Hotărâre să fie adoptat de Guvern.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW