Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Stelian Ion salută semnalul de alarmă tras de DNA, DIICOT și Parchetul General privind riscul menținerii vechimii la 10 ani pentru selecția procurorilor în cadrul marilor parchete

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 9 iulie 2021

Ministrul justiției, Stelian Ion, a salutat pozițiile adoptate de conducerile DNA, DIICOT și Parchetul General, care au tras un semnal de alarmă privind riscul menținerii la 10 ani a vechimii minime de selecție a procurorilor în cadrul marilor parchete. 

„Una dintre măsurile legislative solicitate în mod legitim de către DNA și DIICOT a constituit-o scăderea vechimii pentru selecția în cadrul DNA și DIICOT de la 10 ani (varianta introdusă prin legile Iordache) la 7 ani. În felul acesta ar crește baza de selecție a procurorilor, astfel încât să poată fi rezolvate problemele grave de personal cu care se confruntă cele două structuri specializate de parchet. Din păcate, propunerea legislativă solicitată de atâta vreme de către DNA și DIICOT și votată în parlament de actuala coaliție a fost atacată la CCR, existând riscul compromiterii proiectului.
Mai mult decât atât, ar fi extrem de grav dacă analiza CCR s-ar extinde și asupra altor aspecte, stabilind condiții pentru recrutarea pentru DNA și DIICOT care în prezent nu sunt prevăzute de lege. Într-o astfel de neagră variantă, cele două structuri specializate ar fi practic decimate.
Ministerul Justiției a redactat ample apărări față de această sesizare, spre a fi avute în vedere de către CCR la termenul din 14 iulie. Salut luarea de poziție a DNA, a DIICOT și a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care a fost tras un puternic semnal de alarmă și s-a explicat public cât de necesar este proiectul de lege și cât de grav ar fi ca sesizarea să fie admisă de CCR – situație în care lupta împotriva corupției și a criminalității organizate ar primi o grea lovitură”, a declarat ministrul justiției, Stelian Ion.

DNA, DIICOT și Parchetul General susțin că menținerea unei vechimi de 10 ani pentru ocuparea unui post de procuror în cadrul celor două parchete ar putea duce, pe fondul crizei de personal, la gestionarea precară a fenomenului criminalității organizate și corupției la nivel înalt, ar crește riscurile pentru siguranța cetățeanului și ar duce la imposibilitatea îndeplinirii obligațiilor asumate de România din perspectiva convențiilor internaționale.

Pe 28 iunie, Senatul adopta, în calitate de for decizional, un proiect de lege care modifica vechimea necesară participării la concursurile pentru numirea procurorilor din cadrul DNA și DIICOT, de la 10 ani, cât este în prezent, la 7 ani.

CITEȘTE ȘI: Deblocarea admiterii în Magistratură și modificarea limitei de vechime necesară pentru a fi numit procuror la DIICOT și DNA, adoptate de Senat

Judecătorii Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie au decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale, înainte de promulgare, în legătură cu modificările la Legea privind statutul magistraților și organizarea judiciară, menționate anterior.

DNA, DIICOT și Parchetul General au transmis, vineri, către CCR, un Memoriu Amicus Curiae privind observațiile celor două parchete la sesizarea ÎCCJ.

Plenul Curții Constituționale urmează să discute sesizarea Instanței Supreme miercuri, pe 14 iulie.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you will find 16449 additional Information to that Topic: mainnews.ro/stelian-ion-saluta-semnalul-de-alarma-tras-de-dna-diicot-si-parchetul-general-privind-riscul-mentinerii-vechimii-la-10-ani-pentru-selectia-procurorilor-in-cadrul-marilor-…

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW