Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Statutul polițistului de penitenciar, adoptat de Parlament. Sindicat: Concursurile rămân blocate

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 26 iunie 2019 Etichete: , ,

Parlamentul a adoptat, miercuri, Legea privind statutul polițiștilor de penitenciare, un proiect legislativ inițiat de Guvernul României, prin Ministerul Justiției. Următorul pas este ca legea să fie trimisă la promulgare, iar președintele să decidă dacă va intra în vigoare. Sindicaliștii susțin că singura schimbare este demunirea angajaților din închisori.

„Prin această lege, se înlătură lacunele de reglementare sau interpretările contradictorii ale prevederilor legii în vigoare, referitoare la selecția personalului, cariera profesională sau drepturile lucrătorilor din penitenciare.

Unul dintre efectele adoptării legii privind statutul polițiștilor de penitenciare este acela al posibilității inițierii unor demersuri legislative concrete pentru înlăturarea blocajului existent la acest moment în ceea ce privește ocuparea posturilor vacante din sistemul penitenciar„, transmite ANP.

„Acest rezultat încununează munca susținută a inițiatorului, a specialiștilor din Administrația Națională a Penitenciarelor și a sindicatelor din sistemul penitenciar, dar în egală măsură este rezultatul eforturilor depuse de către Parlamentul României, îndeosebi de membrii comisiilor de specialitate implicate în procesul de avizare”, a declarat Ana Birchall.

Ce prevede legea:

– Statutul special al polițistului de penitenciare este conferit de natura atribuțiilor de serviciu care implică îndatoriri și riscuri.

– În exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, polițiștul de penitenciare este învestit cu exercițiul autorității publice, în limitele competențelor stabilite prin Lege. În executarea misiunilor de pază, escortare, supraveghere și intervenție, polițistul de penitenciare poate folosi, în condițiile legii, mijloacele și armamentul din dotare.

-Autoritatea funcției nu poate fi exercitată în interes personal

-De asemenea, polițistul de penitenciare are dreptul să refuze, în scris și motivat, îndeplinirea cerințelor primite de la superior, dacă le consideră ilegale. Dacă cel care a emis dispoziția formulează în scris și motivat, polițistul de penitenciare este obligat să o execute, cu excepția cazului în care aceasta este vădit ilegală.

Reacția sindicatelor

Potrivit reprezentantului Federației Sindicatelor din ANP, Sorin Dumitrașcu, principalele schimbări țin de modificarea denumirii angajaților din sistem.

„Surprinzător, nu se rezolvă problema de constituționalitate a concursurilor care sunt momentan blocate”, spune acesta, susținând că în urma adoptării acestei Legi, angajații din penitenciare nu vor câștiga nimic.

Comentarii


  • На сайте https://dk-polymer.com оформите заявку для того, чтобы воспользоваться такой услугой, как создание полимерных изделий. Они создаются на базе тех технологий, которые были разработаны с использованием инновационных исследований. Особенностью продукции является то, что она сертифицированная, полностью безопасная. На каждом этапе разработки осуществляется контроль качества. В компании есть свой автопарк, организуется логистика. Производство строго в обозначенные сроки.

  • … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/statutul-politistului-de-penitenciar-adoptat-de-parlament-sindicat-concursurile-raman-blocate/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/statutul-politistului-de-penitenciar-adoptat-de-parlament-sindicat-concursurile-raman-blocate/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *