Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Parlamentul European a acordat Premiul Saharov 2022 poporului ucrainean


Parlamentul European a acordat poporului ucrainean în seara zilei de miercuri, 19 octombrie, Premiul anual Saharov pentru libertatea de gândire, relatează Reuters

„Ei luptă pentru lucrurile în care cred. Luptă pentru valorile noastre. Protejează democrația, libertatea și statul de drept. Își riscă viața pentru noi. Nu există nimeni care să merite mai mult acest premiu”, a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola. 

Câștigul aduce Ucrainei suma de 50.000 de euro, bani care vor fi distribuiți reprezentanților societății civile ucrainene.

Premiul, numit după disidentul sovietic Andrei Saharov, este acordat anual din 1988 persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.

Anul trecut, premiul i-a fost acordat lui Alexei Navalnîi pentru eforturile sale de a contesta puterea președintelui rus Vladimir Putin.

Printre câștigătorii anteriori se numără președintele sud-african Nelson Mandela, activistul pakistanez pentru educație Malala Yousafzai și opoziția democratică din Belarus.

Comentarii