Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Statul alocă 700 de milioane de lei din Fondul de rezervă pentru medicamente și programe de sănătate/Reprezentant al pacienților: Este târziu

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 12 octombrie 2023 Etichete: , , , , ,

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, 12 octombrie, că se vor aloca bani din Fondul de Rezervă al statului, pentru plata medicamentelor necesare pacienților cu afecțiuni cronice și pentru derularea programelor naționale de sănătate. Mai exact, este vorba despre suma de 700 de milioane de lei, care va intra săptămâna  în contul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, respectiv al spitalelor care nu mai au bani pentru medicamente și salarii. 

„Am discutat cu ministrul de Finanțe și cu Ministrul Sănătății și săptămâna viitoare alocăm din Fondul de rezervă 500 milioane de lei pentru medicamente și programe de sănătate, plus alte 200 milioane de lei pentru spitale”, a declarat joi Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Decizia Guvernului vine după ce mai multe spitale și farmacii au rămas fără bani pentru medicamentele necesare pacienților oncologici sau cu afecțiuni cronice, întrucât statul a întârziat să le plătească facturile. Astfel, cei mai afectați au fost pacienții care nu și-au putut lua tratamentul din cauza lipsei banilor, deși beneficizază de gratuitate sau de compensarea unor medicamente.

Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, a precizat, pentru Main News, că s-a ajuns în această situație, deoarece statul nu a decontat spitalelor și farmaciilor sumele necesare pentru plata medicamentelor la timp.

Gestul este târziu, pentru că oamenii nu au avut acces la medicamente. În plus, va dura și până când spitalele vor face achiziții”, a subliniat Cezar Irimia, pentru Main News.

El susține că rectificarea bugetară, respectiv alocarea de bani din Fondul de Rezervă,  pentru medicamentele pacienților este deja tardivă, având în vedere că pentru pacienții oncologici „contează și o zi ” pentru viață.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii