Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ce este Registrul Național de Diabet și cum îi poate ajuta pe bolnavi/Medic: Prevenția începe din cabinetul doctorului de familie

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 4 octombrie 2023 Etichete: , , , , ,

România va avea Registrul Naţional de Diabet Zaharat şi Prediabet, care va funcționa ca o platformă electronică, unde vor fi înscrise date despre pacienți, evoluția stării de la diagnosticare, menționează Ministerul Sănătății. Guvernul a aprobat înființarea acestui registru, însă, normele de aplicare sunt în curs de finalizare.

Înființarea Registrului Național de Diabet Zaharat și Prediabet a fost așteptat de medicii diabetologi, întrucât pe baza mențiunilor despre pacienți se vor lua măsuri pentru prevenirea acestei boli, spune președintele preşedintele Comisiei Naţionale de Diabet, conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian

„Noua lege a prevenţiei diabetului zaharat, precum şi Registrul Naţional de Diabet şi Prediabet – un obiectiv extrem de aşteptat de medicii diabetologi de foarte mult timp – devin astfel instrumente importante care vin să completeze şi să întărească politicile de sănătate publică existente în diabet. Probabil suntem printre puţinele ţări din lume care au asemenea direcţii de acţiune şi implementare a măsurilor privind abordarea pacientului cu diabet zaharat, atât adult cât şi copil„, a transmis sursa citată.

Prevenția, responsabilitatea tuturor specializărilor. Medic: Registrul de Diabet ajută la monitorizarea pacientului

Registrul Naţional de Diabet Zaharat şi Prediabet va fi administrat de Institutul Național de Sănătate Publică. Datele despre pacienții cu diabet din România nu sunt, la acest moment, foarte precise cu privire la stadiul acestei boli. Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, sunt 55 920  de persoane cu diabet evaluate prin dozarea hemoglobinei glicozilate din totalul de  823.280 persoane aflate în Programul Național de Diabet.

Medicul de familie Adela Tudor spune, însă, că prevenția ar trebui să înceapă chiar de la medicul de familie.

„Medicul de familie este primul care te vede ca pacient și ar trebui să își dea seama când trebuie să te trimită la diabetolog. Registrul Național de Diabet ajută la statistici, la o monitorizare eficientă a pacientului, însă, în procesul de prevenție ar trebui să fie implicați medici de la toate specializările, mai ales când vorbim despre pacienți cu diagnostice multiple. Pot să fie agravate de diabet bolile endocrine, ovarul polichistic, hipotiroidismul, bolile osteoarticulare şi  o mulțime de afecţiuni,  s-a exprimat medicul  Adela Tudor, pentru Main News.

Costul mediu/adult cu diabet zaharat tip 1/an: 960 lei (200 teste/3 luni);iar suma poate ajunge la  12.994,80 lei/an în cazul unui pacient cu monitorizare glicemică continuă, potrivit CNAS.

Programul Național de Diabet este finanțat de Ministerul Sănătății, CNAS. Pacienții care sunt diagnosticați cu diabet devin asigurați și beneficiază de monitorizare glicemică, tratament, în mod gratuit.

Sursă foto: Facebook 

 

Comentarii