Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Stația de metrou Tudor Arghezi, deschisă până pe 15 noiembrie, la aproape un an după ce Ciolacu, Grindeanu și Băluță au tăiat panglica

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 22 septembrie 2023

Stația de metrou „Tudor Arghezi”, construită de Primăria Sectorului 4 și Metrorex, va intra în circuitul normal de transport public de călători până pe data de 15 noiembrie, au anunțat vineri reprezentanții autorității locale. 

La aproape șase luni de când liderul PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, „tăiau panglica” la stația de metrou Tudor Arghezi, călătorii vor putea beneficia în sfârșit de această investiție.

„Urmare a întâlnirilor de lucru, ce au avut loc recent între primarul Sectorului 4, Daniel Băluță și reprezentanții Ministerului Transporturilor și ai S.C. Metrorex S.A., a fost agreat un calendar de activități punctuale, la finalul cărora, mai exact, în data de 15 noiembrie cel târziu, stația Tudor Arghezi să fie dată în folosință”, a anunțat Primăria Sectorului 4.

Tot atunci, stația de metrou construită de către comunitatea Sectorului 4 va deveni un punct multimodal de transport, fiind conectată direct, printr-un tunel pietonal subteran, cu parcarea etajată din apropiere, unde oamenii care vin din afara orașului își pot lăsa mașinile în siguranță, pentru a-și continua călătoria către centrul Capitalei folosind metroul.

Într-o declarație făcută în luna mai 2023, directorul Metrorex, Mariana Miclăuș, a explicat că punerea în funcțiune a fost amânată din cauza faptului că asocierea care s-a ocupat de lucrări nu finalizase implementarea sistemului de automatizare și siguranță a traficului.

„Am realizat testele. A fost semnat procesul-verbal recepție, cu obiecții, în sensul că nu a fost finalizat sistemul de automatizare a traficului. Primăria Sectorului 4 face demersuri astfel încât investiția să fie transferată în administrarea Metrorex, după care va fi pusă în funcție și această stație. (…) Personal cred că într-o lună sau două”, declara Mariana Miclăuș.

Prima stație de metrou realizată de o primărie de sector

Valoarea totală a proiectului este de circa 50 milioane de euro, dintre care 85% reprezintă contribuția Uniunii Europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, iar cofinanțarea de 15% a fost asigurată de Primăria Sectorului 4.

Împreună cu linia de legătură, noua stație are o suprafață de peste 15.000 de metri pătrați, între stația Berceni, actualul capăt al Magistralei 2 și Șoseaua de Centură, și are un traseu cu o lungime totală de 1,6 kilometri. Stația este construită la nivel suprateran și are un regim de înălțime de P+2E. Peronul stației se află la parter, iar zonele administrative sunt repartizate la nivelul celor două etaje. Totodată, stația Tudor Arghezi este prevăzută cu cinci zone de acces pietonal. Una dintre acestea este situată vizavi de stația de metrou și asigură legătura cu peronul noii stații, printr-un pasaj pietonal subteran, cu o lungime de 14 metri, ce sub-traversează Șoseaua Berceni.

Mai mult, accesul călătorilor pe peron este facilitat de șapte scări rulante, precum și de șapte lifturi care vor ușura accesul persoanelor cu dizabilități. Pe toată lungimea peronului, a fost montat un covor tactil de direcționare pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

Primăria vrea alte trei stații

În momentul de față, Studiul de Prefezabilitate al extinderii magistralei M2 până în comuna Berceni a fost finalizat și aprobat de către Metrorex.

Noul traseu al magistralei M2, care pleacă de la stația Tudor Arghezi, va avea o lungime de trei kilometri ce va putea fi parcurs într-un interval de 10 minute, în condițiile în care în acest moment, această distanță este parcursă, la orele de vârf, în 30-40 de minute.

Traseul va avea trei stații ce vor fi prevăzute cu două linii destinate traficului de călători. Mai mult, noua infrastructură va putea asigura transportul pentru aproximativ 10.000 de oameni pe zi.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW