Friday, July 5, 2024
Jurnalism corect


Stare de alertă la mai multe baze militare americane/ România este inclusă

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 1 iulie 2024 Etichete: , , ,

Mai multe baze militare americane din Europa au intrat în stare de alertă sporită în weekend, pe fondul îngrijorărilor privind posibile atacuri teroriste asupra personalului sau infrastructurii militare, informează CNN, citând doi oficiali americani.

Printre aceste baze se numără garnizoana armatei americane din Stuttgart, Germania, sediul Comandamentului european al SUA, care a ridicat nivelul de alertă la „Charlie”, al doilea cel mai înalt, duminică, conform oficialilor. De asemenea, bazele militare din Rheinland-Pfalz și Ramstein, precum și unele din România și Bulgaria, au făcut același lucru, potrivit Stars and Stripes. Nivelul Charlie este activat atunci când are loc un incident sau când există informații credibile privind o acțiune teroristă probabilă împotriva personalului sau instalațiilor, conform armatei americane. Un oficial american de la o bază europeană a declarat pentru CNN că acest nivel de amenințare nu a mai fost văzut de cel puțin 10 ani și a menționat că de obicei indică o „amenințare activă și fiabilă”.

Întrebat despre această schimbare, purtătorul de cuvânt al Comandamentului European al SUA, Dan Day, a refuzat să comenteze detaliile specifice ale nivelurilor de protecție a forțelor. Cu toate acestea, el a spus pentru CNN că USEUCOM evaluează constant factorii care afectează siguranța comunității militare americane din străinătate și că uneori sunt luate măsuri suplimentare pentru a asigura securitatea membrilor serviciilor. De dragul securității operaționale, nu a oferit detalii specifice, dar a subliniat că rămân vigilenți. Day a adăugat că „USEUCOM monitorizează constant mediul de securitate pentru a se asigura că personalul său este informat și pregătit să asigure siguranța individului, a familiei și a celor dragi. Ca întotdeauna, USEUCOM sfătuiește personalul din teatrul european să rămână vigilent și alert în orice moment”.

Detaliile care au declanșat aceste măsuri de securitate sporite nu sunt clare, însă autoritățile europene au avertizat despre o potențială amenințare teroristă pe continent, în special înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris din iulie și a Campionatului European de fotbal din Germania. Guvernul german a mobilizat 580 de ofițeri de poliție internaționali pentru a sprijini forțele locale de securitate. De asemenea, Franța a luat măsuri pentru a se pregăti pentru posibile amenințări teroriste la Jocurile Olimpice, care încep în mai puțin de o lună. Din martie, Franța și-a ridicat sistemul național de alertă de securitate la cel mai înalt nivel, conform ambasadei SUA în Franța.

„Autorităţile franceze monitorizează activ ameninţările teroriste din partea grupurilor organizate şi a persoanelor radicalizate”, a precizat ambasada.  ”Atacurile pot avea loc cu puţin sau niciun avertisment, vizând locuri turistice, evenimente sportive şi culturale majore şi alte zone publice care atrag un număr mare de civili”.

foto: Facebook / NATO Force Integration Unit in Estonia

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW