Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


George Maior, la ieșirea de la SIIJ, după audierea în dosarul lui Kovesi: a fost un task force instituțional, perfect legal

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 30 august 2019 Etichete: , ,

Fost șef SRI, George Maior, a fost audiat, vineri, de procurorii de la SIIJ  în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, în care este cercetată fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi.

La ieșirea de la audieri, George Maior a declarat că a dat toate informațiile pe care le știe în fața procurorilor. El spune că nu are cunoștință de ilegalități și că a fost o operațiune de succes aducerea în țară a lui Nicolae Popa.

Maior: A fost o operaţiune de succes

„Am dat declarații, în calitate de martor despre modul în care SRI s-a implicat, a fost o operatiune de suces, alaturi de alte state, am precizat ca nu am sesizat aspecte care să facă obiectul vreunei infracțiuni din partea vreunei persoane implicate concret. A fost o colaborare foarte buna”, a spus George Maior.

Fostul şef al SRI a refuzat să comenteze acuzațiile lui Sebastian Ghiță potrivit cărora Laura Codruța Kovesi i-ar fi cerut bani pentru aducerea lui Nicolae Popa în țară.

„Extrădarea s-a realizat în contextul clar, legal, conform cu legislația românească, iar rolul Ministerului Public este clar stabilit în legislația românească.

Extrădarea s-a realizat în contextul unui task force instituțional, perfect legal, lucru care sper să se realizeze și acum. A fost comunicare pur instituțională. Toate explicațiile necesare au fost date în contextul acestei audieri și se precizează exact cum s-a implicat SRI în cazul acestei operațiuni de succes.

A fost o politică națională bună ca orice cetățean român care suferise o condamnare și Popa a suferit o condamnare, să vină în țară, o politică promovată de fostul președinte”, a mai spus Maior.

Kovesi, cercetată în dosar

Este a treia oară când procurorii SIIJ îl citează pe George Maior să se prezinte în acest dosar, fostul şef al Serviciului Român de Informaţii fiind citat anterior pe 23 iulie şi pe 23 mai, dar neprezentându-se. Prima dată a motivat că este bolnav, iar a doua oară că trebuie să se prezinte la un alt eveniment.

George Maior a fost chemat pentru a da explicații privind implicarea SRI în extrădarea lui Nicolae Popa din Indonezia. În cauză este cercetat procurorul general de la acea vreme, Laura Codruța Kovesi, acuzațiile fiind de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă.

În dosar au mai fost audiaţi fostul ministru de Interne Gabriel Oprea şi fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea, ambii în calitate de martor.

Florian Coldea a declarat, după aproape 4 ore de audieri, că nu a luat la cunoştinţă de nicio împrejurare în care Kovesi să fi comis vreo infracţiune şi că poate ar trebui investigaţi cei care nu au făcut nimic pentru aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, din Indonezia, în 2011

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW