Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Sorina, cazul care a divizat societatea. Sociolog: Politicienii profită ori de câte ori populația este afectată emoțional

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 26 iunie 2019 Etichete: , , , ,

Imaginile cu Sorina, fetița din Baia de Aramă scoasă cu forța din casa asistentului maternal pentru a fi dusă la familia adoptivă, au avut un puternic impact asupra societății românești. Presa a prezentat cazul, s-au organizat proteste, imaginile au fost comentate rapid de politicieni și magistrați, au fost demarate anchete și introduse acțiuni pe rolul instanțelor, menite să blocheze adopția.

Politicienii, critici pentru procurorul care a intervenit. Specialist : Se profită politic

Premierul Dăncilă a cerut Ministerului de Interne, Muncii și Inspecției Judiciare realizarea unor anchete. Mai multe persoane politice, printre care premierul și președintele Senatului, au criticat felul în care au acționat autoritățile. Pe de altă parte, specialiștii spun că politicienii caută să câștige capital de imagine.

„Măsurile pe care le vom lua trebuie să fie foarte dure. Trebuie să nu uităm că este vorba de un copil care a fost bruscat. În acea casă a spus ”mama”, acolo a făcut primii paşi şi faptul că a fost luat, a fost bruscat este incalificabil. Faptul că un procuror şi-a permis să târască, să bruscheze fetiţa într-o ţară în care vrem şi acuzăm abuzurile, acest lucru cred că a creat foarte multă emotie”, a declarat Viorica Dăncilă.

Sociologul Ciprian Necula explică: „Politicienii profită ori de câte ori populația este afectată emoțional”, dând exemplu cazul Colectiv.

„Nu declarațiile în sine sunt problema, ci ce se întâmplă după.(…)Oamenii văd un copil care este agresat de autoritățile statului român. Este o poveste foarte romanțată care a avut impact la nivel național. Societățile neinstruite sunt emoționale. România face parte din această categorie. Din acest motiv la noi „discursurile de hăhăială” și promisiunile deșarte funcționează. Politicianul nu trebuie să creadă că este expert, ci să se consulte cu specialiștii. Nu ne așteptăm ca Dăncilă să fie bună la orice”, a declarat Ciprian Necula pentru mainnews.ro.

„Se profită din punct de vedere politic și se caută să se câștige capital electoral prin emoțiile oamenilor”, a explicat psihologul Dan Ivănescu pentru mainnews.ro.

Sociolog: Lipsa de profesionalism generază monștrii

În imaginile se vede cum copilul se opune plecării din plasament, însă este târât cu forța de procuror. Specialiștii susțin că lipsa de profesionalism în modalitatea de intervenție a generat un val de emoție pe fondul căruia societatea a reacționat.

„Cred că lucrurile ar fi fost mult mai ok dacă împreună cu doamna procuror și poliția ar fi venit și un psiholog de la DGASPC ca să facă tranziția mai ușoară indiferent cât timp ar fi durat”, spune psihologul Dan Ivănescu.

Sociologul Ciprian Necula spune că situația putea fi gestionată altfel, acuzând că România are o mare problemă la categoria profesionalism. „Modul acesta de a interveni față de un copil, tot show-ul ieftin, putea fi exlus. Existau variante mult mai ok pentru acel copil, chiar dacă din punct de vedere juridic el trebuia să plece de acolo. Asta se datorează faptului că suntem neprofesioniști. Ce să caute un procuror să ridice un copil? Asta a creat acest val de emoție. Adevărul s-a văzut. Acel procuror s-a comportat execrabil cu acel copil (..) Lipsa de profesionalism din orice domeniu generază astfel de monștrii”.

Impactul emoțional pentru Sorina

Sorina a ajuns într-un centru de copii din județul Mehedinți când avea aproape 3 ani. Ulterior, fetița a fost dată în grija unor asistenți maternali, ea având statutul de copil adoptabil. Până la această vârstă, 122 de familii din România au refuzat să o adopte pe Sorina.

„Dacă părțile implicate îi explică Sorinei ce s-a întâmplat și că s-au făcut greșeli din toate părțile dar toți adulții implicații îi voiau binele, plec de la presupunerea asta, atunci copilul o să înțeleagă că nimeni nu i-a vrut răul și că sunt mulți adulți care țin la ea, dar nu au știut cum să gestioneze situația”, spune psihologul Ivănescu.

În prezent, copilul este consiliat psihologic.

Situația actuală

La câteva zile după ce fetița a ajuns la familia adoptivă, pe fondul discuțiilor publice, procurorul general al României a cerut instanței revocarea adopției. De asemenea, Bogdan Licu a solicitat ca Sorina să nu părăsească România până când nu sunt administrate probele în dosarele deschise: unul la Craiova, privind sechestrarea micuței de familia adoptivă, altul la SIIJ, privind un posibil abuz în serviciu al procurorului care a luat copilul cu forța

Pe de altă parte, familia care a adoptat-o pe Sorina a cerut intervenția Ambasadei SUA la București.

Conflictul a pornit după ce familia asistentului maternal la care locuia Sorina a refuzat să o dea pe micuță familiei adoptive.

Soții Gabriel și Ramona Săcărin au obținut adopția prin sentință judecătorească, după care au făcut plângeri penale pentru că procedura nu s-a realizat efectiv, fiind deschis un dosar penal.

Procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, însoţit de poliţişti, a mers la locuința familiei Șărămăt pentru a lua copilul. În imagini se vede cum copilul se opune plecării din plasament, însă este scos cu forța de magistrat.

sursa foto: Adevărul

Comentarii


  • Wow, marvelous weblog format! How long have you ever been blogging for?
    you make running a blog look easy. The overall look of your website is great, let alone the content
    material! You can see similar here dobry sklep

  • … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: mainnews.ro/sorina-cazul-care-a-divizat-societatea-sociolog-politicienii-profita-ori-de-cate-ori-populatia-este-afectata-emotional/ […]

  • … [Trackback]

    […] Here you will find 20346 more Info on that Topic: mainnews.ro/sorina-cazul-care-a-divizat-societatea-sociolog-politicienii-profita-ori-de-cate-ori-populatia-este-afectata-emotional/ […]

  • … [Trackback]

    […] There you will find 13281 more Information to that Topic: mainnews.ro/sorina-cazul-care-a-divizat-societatea-sociolog-politicienii-profita-ori-de-cate-ori-populatia-este-afectata-emotional/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *