Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Darius Vâlcov a fost achitat definitiv într-un dosar de corupție

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 19 noiembrie 2021

Fostul ministru al Finanțelor Darius Vâlcov a fost achitat de Curtea de Apel Craiova într-un dosar de corupție privind instigare la dare și luare de mită. Decizia este definitivă.

„Respinge apelul formulat de apelant Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, ca nefondat. Admite apelul formulat de apelantul inculpat Vâlcov Darius Bogdan. Desfiinţează sentinţa penală apelată, în sensul că schimbă temeiul juridic în baza căruia s-a dispus achitarea inculpatului Vâlcov Darius Bogdan, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la dare de mită prevăzută de art. 25 din Codul penal din 1969 raportat la art. 255 alin. 1 din Codul penal din 1969, cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi art. 5 alin. 1 Cod penal şi instigarea la luarea de mită prevăzută de art. 47 Cod penal raportat la art. 289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi art. 5 alin. 1 Noul Cod penal, şi art. 5 alin. 1 Cod penal, din art. 16 lit. b teza I Cod procedură penală în art. 16 lit. a Cod procedură penală. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate care nu contravin prezentei decizii. Definitivă”, se arată în sentinţa Curții de Apel Craiova.

Context

Darius Vâlcov a iniţiat constituirea a trei societăţi care acţionau ca un tot unitar – SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL şi SCA Ciobanu şi Asociaţii.

El a fost trimis în judecată de procurori în 2017, după ce ar fi determinat două angajate ale unor firme pe care le-ar fi controlat să dea mită unui alt angajat, de la Cadastru, cu care colabora.

Conform anchetatorilor, Darius Vâlcov ar fi exercitat „activităţi de determinare mediată”, în urma cărora doi angajaţi ai societăţii Millenium Topographica SRL, controlată de Vâlcov, i-au dat angajatului de la Cadastru câte 1.000 de lei lunar în perioada 2012 – 2015, sumă necuvenită şi neevidenţiată în actele contabile.

Totul pentru ca respectivul funcţionar să dea o mână de ajutor, întrucât firmele aveau probleme pe plan financiar.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *