Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Uniunea Europeană vrea mai multe transporturi terestre pentru cerealele ucrainene. Avertismentul Rusiei

By Dragomir Georgiana , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 18 iulie 2023 Etichete: , , , , , , ,

Uniunea Europeană intenționează transporte mai multe cereale din Ucraina pe cale rutieră şi feroviară, pentru a  contracara decizia Rusiei de a se retrage din acordul intermediat de ONU, care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur din Marea Neagră, au anunţat marţi, 18 iulie,  mai mulţi lideri şi oficiali europeni, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, reprezentanții Uniunii Europene sunt îngrijorați, deoarece  sute de mii de oameni din întreaga lume nu vor avea acces la alimentele de bază, având în vedere că Ucraina asigură exporturile de cereale pentru mai multe state subdezvoltate.

România și Polonia, puncte de legătură pentru transportul cerealelor din Ucraina

Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a menționat că Uniunea Europeană ar trebui să suplimenteze coridoarele feroviare pentru transportu cerealelor din Ucraina, iar România, Republica Moldova și Polonia sunt principalele puncte de legătură în acest sens.

„Sunt şi alte modalităţi pentru a scoate cerealele din Ucraina, de exemplu prin România şi Polonia. Dacă ruşii continuă cu această politică de a împiedica Ucraina să exporte cereale şi îngrăşăminte, va trebui să găsim alte modalităţi pentru a scoate cerealele”, a spus Leo Varadkar la aceeaşi reuniune de la Bruxelles. „Ce face Rusia este foarte greşit, asta nu îi afectează doar pe ucraineni, îi va afecta pe oamenii din cele mai sărace părţi ale lumii”, s-a exprimat Varadkar, potrivit sursei citate.

Președintele Iohannis a precizat, de asemenea, că România va continua să ajute Ucraina în transportul cerealelor.

Avertismentul Rusiei:  „Apar anumite riscuri”

Oficialii de la Kremlin au  declarat, luni, 17 iulie, că a oprit participarea la acordul intermediat de ONU care a permis exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră la doar câteva ore după ce Moscova a declarat că Ucraina a atacat Podul Crimeei. Prețurile la cereale și semințe oleaginoase au crescut deja ca răspuns la știrile că Rusia își va suspenda participarea la acord, relatează Reuters. Rusia a avertizat, marți, 18 iulie, că orice decizie de transport al cerealelor din Ucraina pe Marea Neagră, fără acordul Rusiei, implică „anumite riscuri de securitate.

„În absența unor garanții de securitate adecvate, apar anumite riscuri”, a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pecizând că „dacă se va elabora ceva fără Rusia, aceste riscuri trebuie luate în considerare”, potrivit Le Monde.

Sursă foto: Președinția Ucrainei

Comentarii