Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Sorin-Săndel Vasilache, candidat la conducerea Parchetului General: Actuala formă a SIIJ nu are capacitatea să combată infracționalitatea/Trebuie făcută analiza DNA și DIICOT

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 15 ianuarie 2020 Etichete: , , , , , ,

Sorin-Săndel Vasilache, candidat la șefia Parchetului General, a fost intervievat, miercuri, de comisia Ministerului Justiției. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov a vorbit în discursul său despre cum vede situația Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, dar și despre viziunea sa asupra competențelor DNA și DIICOT

Sorin Vasilache, despre SIIJ: Actuala formă nu are capacitatea să combată infracționalitatea

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov crede că în actuala formă de organizare, Secția Specială nu are capacitatea să funcționeze și să combată infracționalitatea.

„În anul 2018 SIIJ a avut de soluționat 1422 de cauze din care au soluționat 105, cu 2 trimiteri în judecată. Evident că trebuie realizată o analiză temeinică în legătură cu privire la competența acestei secții pentru că în opinia mea în actuala formă de organizare nu are capacitatea să funcționeze și să combată infracționalitatea, dacă ea există, în magistratură”, a spus procurorul.

Candidatul la funcția de procuror general al României spune că odată cu Secția Specială s-a redus competența Parchetelor Curților de Apel din țară și prin urmare s-a diminuat și volumul de activitate.

„Dacă un magistrat este tentat să săvârșească o infracțiune de corupție undeva la 400 km de București în acea zi Secția nu are capacitatea să intervină și să organizeze un flagrant. Cred că  analiza acestei Secții, poate reorganizarea ei sub o altă formă, sub o formă a unei structuri în subordinea procurorului general în cadrul Ministerului Public al Parchetului de pe lângă Înalta Curte și eventual o schimbare a competenței pentru anumite genuri de infracțiuni,  să fie competentă această secție, pentru infracțiunile de drept comun să se revină la competența anterioară, la parchetele Curților de Apel. De aici, pentru că s-a redus competența Parchetelor Curților de Apel, s-a redus și volumul de activitate și atunci conducerile PCA utilizează această modalitate a preluării cauzelor de la parchetele din subordine pentru că trebuie să avem nivel de activitate și acolo„, a adăugat acesta.

DNA și DIICOT/” Trebuie să regândim dacă este necesară chiar și competența acestor două structuri

Sorin-Săndel Vasilache consideră că activitatea DNA și DIICOT ar trebui analizată, competențele celor două structuri fiind chiar regândită.

„Trebuie făcută și analiza activității DNA și DIICOT. Există situații în care competențele s-au suprapus și au existat sincope în comunicarea dintre ele. Trebuie gândită competența DIICOT de ceea ce înseamnă criminalitate organizată, definit acest concept și competența DIICOT să se subscrie doar acestui concept.

În ceea ce privește DNA, competența este destul exitinsă pentru că infracțiunile sunt destul de numeroase și categoriile de persoane care intră în competența DNA-ului îmbracă o varietate de funcții din cadrul aparatului de stat. Trebuie efectuată o analiză și trebuie să regândim dacă este necesară chiar și competența acestor două structuri, a mai declarat procurorul Vasilache.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW