Sorin Cîmpeanu, noi explicații privind demisia din funcție
Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației, a făcut noi declarații după demisia din funcție de joi, 29 septembrie.
Fostul ministru de resort a reiterat faptul că atât el însuși, cât și noul pachet de legi ale educației, au fost ținta unor diferite atacuri.
„Este o demisie care a venit din dorința de a elimina presiunea nedreaptă și ilogică asupra reformei în educație, fiind evidentă deturnarea discuțiilor din spațiul public spre alte zone total străine interesului a sute de mii de profesori și a milioane de copii și tineri. Este o demisie care a venit din dorința de a nu periclita reforma educației și parcursul noilor legi ale educației.
Am inițiat reforma sistemului de învățământ, pregătind implementarea <<României Educate>> și am făcut pași importanți pentru o finanțare mai bună a sistemului de învățământ și pentru accesul egal al tuturor copiilor la educație. Acestea sunt lucruri care vor rămâne”, a transmis Cîmpeanu pe Facebook.
Burduja: Nicio reformă nu e simplă
După demisia lui Sorin Cîmpeanu, Ministerul Educaţiei va fi condus interimar de ministrul Cercetării, Sebastian Burduja.
Anunțând preluarea ca interimar a portofoliul de ministru al Educației, Burduja a vorbit despre predecesorul său și proiectul „România educată”, precizând că „Nicio reformă nu e simplă. Nicio schimbare de paradigmă nu e acceptată de toată lumea”.
„Nicio reformă nu e simplă. Nicio schimbare de paradigmă nu e acceptată de toată lumea. Dar toate acestea trebuie făcute, iar fără România Educată nu poate exista România Viitorului. Diferența între un politician oarecare și un om politic care are o șansă să scrie pagini de istorie stă într-un singur cuvânt: asumare.
Am lucrat alături de Sorin Mihai Cimpeanu în Guvern și îi mulțumesc pentru implicare. L-am văzut de multe ori la treabă, inclusiv în nopțile de dinaintea examenelor naționale. A pus suflet în ceea ce a făcut ca ministru, inclusiv în zecile de dezbateri ale legilor învățământului, în toată țara. A ținut deschise școlile în pandemie, a crescut semnificativ premiile pentru olimpici, iar în sectorul 1 a făcut ceea ce mulți alții nu și-au asumat (iar unii și-au arogat doar meritele): redeschiderea bazei Cireșarii pentru comunitate. Sorin Cîmpeanu este și membru al PNL Sector 1 și îi mulțumesc pentru colegialitate”, a scris Sebastian Burduja într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.
Context
Sorin Cîmpeanu și-a anunțat joi, 29 septembrie, demisia din funcția de ministru al Educației. Decizia survine la trei zile după publicarea unei anchete jurnalistice, potrivit căreia, acesta ar fi plagiat mai multe capitole într-un curs de specialitate.
Conform anchetei publicate pe site-ul Press One, Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat, într-un curs de specialitate, 13 capitole (92 de pagini), din munca a doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, alături de care a semnat în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.
Șercan arată că cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole, plagiate de Cîmpeanu în 2006, în alte patru ediții anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 și 1993 și 2000.
Conform sursei citate, numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educației în ediția din 2006 în care a descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă. Mai multe detalii aici.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii