Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


Anchetă PressOne: Cîmpeanu a plagiat un curs universitar / Cum răspunde ministrul acuzațiilor


Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a însușit prin plagiat, într-un curs de specialitate, 13 capitole (92 de pagini), din munca a doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, alături de care a semnat în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar, a dezvăluit jurnalista Emilia Șercan, într-o anchetă publicată de pressone.ro. Amintim că, în noul pachet de legi ale educației, Ministerul de resort a propus posibilitatea titularilor titlului de doctor să renunțe „prin act unilateral de voință” la titlul academic, fără să invoce vreun motiv și fără să sufere vreo repercusiune. 

Șercan arată că cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole, plagiate de Cîmpeanu în 2006, în alte patru ediții anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 și 1993 și 2000.

Sorin Cîmpeanu a plagiat munca acestora și și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar, potrivit jurnalistei.

Conform sursei citate, numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educației în ediția din 2006 în care a descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă.

De la 9 pagini la 13 capitole

„În anul 2000, pe când avea 32 de ani, actualul ministru Sorin Cîmpeanu era șef de lucrări (echivalentul gradului didactic de lector în facultățile socio-umane) la Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului din cadrul USAMV-B. 

În acel an, 2000, numele șefului de lucrări Sorin Cîmpeanu apare ca fiind ultimul dintr-un grup de patru autori ai unui curs tipărit la USAMV-B: Îmbunătățiri funciare și irigarea culturilor. Lucrări practice. 

Ceilalți semnatari ai lucrării sunt prof. univ. dr. Ioan Pleșa, prof. univ. dr. Ionel Jinga și conf. univ. Alexandru Ene. Profesorul Ioan Pleșa, primul autor, i-a fost coordonator la doctorat lui Sorin Cîmpeanu în anul 2000”, arată ancheta jurnalistei Emilia Șercan.

Sursa citată mai spune că, dincolo de faptul că numele semnatarilor lucrării se regăsesc pe copertă, la Cuprins, în dreptul fiecărui capitol este trecut numele autorului acestuia.

Sorin Cîmpeanu semnează în ediția din 2000 doar două capitole dintr-un total de 30, care însumează nouă pagini din cele 190 ale lucrării.

În 2006, Cîmpeanu semna, de această dată în calitate de prof. univ., un alt curs universitar, intitulat Irigații, desecări, combaterea eroziunii solului. Irigarea culturilor, alături de prof. univ. dr. Ionel Jinga.

„Deși are un titlu diferit și lasă senzația de curs nou, cu foarte puține excepții, lucrarea din 2006, semnată doar de Cîmpeanu și Jinga, este identică din punct de vedere al conținutului cu cea din anul 2000, semnată de aceștia alături de Pleșa și Ene.

Ambele lucrări au câte 30 de capitole așezate în exact aceeași ordine, însă, în varianta din 2006, Sorin Cîmpeanu apare ca autor a 15 capitole: la cele două capitole semnate în 2000 se adaugă alte 13, publicate anterior sub semnătura fostului său îndrumător de doctorat, profesorul Ioan Pleșa, dar și a conferențiarului Alexandru Ene”, scrie Șercan.

Cursul din 2000, în care au fost publicate sub semnăturile lui Ioan Pleșa și Alexandru Ene cele 13 capitole pe care Sorin Cîmpeanu și le-a însușit în 2006 și mai apoi în 2009, nu este menționat în bibliografiile celor două lucrări științifice.

Singurele capitole semnate în 2006 de Sorin Cîmpeanu, care au conținut parțial diferit de cele din 2000, sunt capitolele 5, 6 și 7.

Răspunsul lui Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educației a transmis luni, 26 septembrie, în urma publicării anchetei care arată că și-ar fi însușit cursul universitar al altor doi profesori, că obiectivul celor care au realizat investigația este blocarea noilor legi ale educației.

„Am înțeles că principalul obiectiv al acestui articol este blocarea legilor educației. Vă fac un anunț: legile educației își vor continua parcursul firesc, legal, spre procesul de adoptare. Astfel de încercări de a opri din cursul lor firesc legile educației – care sunt de interes pentru milioane de copii – nu mă pot influența, chiar dacă sunt abordări punctuale personale”, a spus ministrul Educației, citat de Digi24.ro.

Amnistierea plagiatorilor

Inițial, noul pachet de legi ale educației urma să permită titularilor titlului de doctor să renunțe „prin act unilateral de voință” la titlul academic, fără să invoce vreun motiv și fără să sufere vreo repercusiune, arată publicația specializată Edupedu.ro.

Astfel, actul normativ nu conține nicio prevedere cu privire la recuperarea de către stat a banilor investiți în persoanele care ar renunța la titlul de doctor, obținut cu finanțare de la buget. Nu este clar nici ce se întâmplă cu sporurile încasate deja de titularii titlului științific de doctor care ar renunța la acesta, mai arată sursa citată.

Ulterior, a fost „agreată” propunerea PNL potrivit căreia autorul unei teze de doctorat plagiate va restitui banii pentru serviciile de școlarizare, același urmând să fie cazul și pentru persoanele care renunță la titlul de doctor unilateral. Detalii aici.

Atribuțiile acestei instituții, care are astăzi rol cheie în stabilirea verdictelor de plagiat, ar urma să fie transferate la nivelul universităților, potrivit articolului 157 din proiectul legii.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW