Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


SONDAJ: Doar 10% din cetățenii din 12 țări din Europa cred că Ucraina va învinge Rusia/ Ce părere au românii

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 21 februarie 2024 Etichete: , ,

Un studiu recent al Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR) indică o creștere a pesimismului în Europa cu privire la conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Analiza, publicată înainte de a doua aniversare a invaziei ruse în Ucraina, sugerează că, în medie, doar 10% dintre europeni anticipează o victorie a Ucrainei în acest conflict. Majoritatea respondenților din cele 12 țări europene incluse în sondaj consideră că un „acord de compromis” va fi soluția pentru a pune capăt războiului.

Conform aceluiași sondaj, 50% dintre români susțin ideea că Ucraina ar trebui să negocieze un acord cu Rusia pentru a termina conflictul.

În Suedia, Portugalia și Polonia, există o preferință semnificativă pentru a susține Ucraina în efortul său de a recupera teritoriul pierdut (50%, 48% și 47%, respectiv). Pe de altă parte, în cinci țări, inclusiv Ungaria (64%), Grecia (59%), Italia (52%), România (50%) și Austria (49%), majoritatea favorizează presiunea asupra Kievului pentru a accepta un compromis, conform studiului. În alte țări, precum Franța (35% în favoarea luptei vs 30% pentru negociere), Germania (32% vs 41%), Țările de Jos (34% vs 37%) și Spania (35% vs 33%), opinia publică este mai împărțită.

Ivan Krastev și Mark Leonard, autorii studiului, atribuie schimbarea opiniei publice încetinirii contraofensivei ucrainene, îngrijorărilor crescute privind o potențială schimbare în politica SUA și impactul pe care realegerea lui Donald Trump l-ar putea avea asupra eforturilor de război.

În eventualitatea unei victorii a lui Trump în alegerile prezidențiale din SUA, o majoritate a respondenților sugerează că Europa ar trebui să își mențină sau „să intensifice” sprijinul acordat Kievului.

Conform autorilor, pentru a păstra sprijinul public pentru Ucraina, liderii UE trebuie să ofere o poveste credibilă, care să distingă clar între „o pace negociată” și „o pace conform condițiilor Rusiei”. Marea provocare va fi definirea a ceea ce înseamnă cu adevărat pacea.

De asemenea, există temeri că un eventual triumf al lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA din acest an va face „mai puțin probabilă” o victorie ucraineană. Acest peisaj politic va transforma definirea păcii într-un „câmp de luptă critic” nu numai pentru viitoarele alegeri europene, ci și pentru conflictul în sine. Iar pentru a continua să prezinte argumente convingătoare în sprijinul Ucrainei, liderii UE vor trebui să își schimbe discursul astfel încât să nu pară nerealiști în fața unui public sceptic.

Ultimul studiu al Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), intitulat „Războaie și alegeri: Cum liderii europeni pot menține susținerea publică pentru Ucraina”, elaborat de specialiștii în relații internaționale Ivan Krastev și Mark Leonard, se fundamentează pe rezultatele unui sondaj efectuat de YouGov și Datapraxis în ianuarie 2024, în 12 țări ale UE (Austria, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Spania și Suedia). Raportul vizează să identifice tendințele actuale ale opiniei publice cu privire la Ucraina și să ofere liderilor europeni o metodologie prin care să consolideze argumentele în favoarea susținerii europene pentru Kiev, în contextul unui peisaj politic și social tot mai complex.

Concluzii:

Pesimismul crește în Europa privind rezultatul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Doar 10% din respondenții din 12 țări europene cred în victoria Ucrainei, în timp ce 20% anticipează un succes al Rusiei. Speranța scăzută în victoria Ucrainei este evidentă în toată Europa, chiar și în țările cu cele mai optimiste perspective, unde sub 20% dintre respondenți văd Kievul învingător. Majoritatea cred că un acord de compromis va încheia conflictul.

Războiul din Ucraina este perceput ca fiind crucial pentru Europa, cu 33% dintre respondenți considerându-l cel mai impactant pentru „țara” lor și „Europa”, spre deosebire de conflictul din Gaza, ales de doar 5%. Acest lucru subliniază importanța pe care europenii o acordă acestui război și sentimentul de responsabilitate față de rezultatul său.

Revenirea lui Donald Trump la președinția SUA este văzută cu dezamăgire de 56% dintre europeni, cu excepția Ungariei, unde 27% ar fi „mulțumiți” de o astfel de victorie. Suportul pentru Trump este majoritar doar în rândul adepților partidului Fidesz, iar în alte partide de dreapta din Europa, sprijinul este semnificativ mai scăzut.

Există îngrijorarea că un al doilea mandat al lui Trump ar influența negativ șansele Ucrainei de victorie, cu 43% dintre europeni considerând că acesta ar diminua probabilitatea succesului Ucrainei, în timp ce doar 9% sunt de părere contrară.

În cazul reducerii ajutorului american sub administrația Trump, 41% dintre europeni cred că UE ar trebui să „crească” sau să „mențină” sprijinul actual pentru Ucraina. Deși o minoritate (20%) ar intensifica ajutorul pentru a compensa retragerea SUA, 21% ar opta pentru menținerea nivelului actual de sprijin, iar o treime ar dori ca UE să limiteze asistența, urmând exemplul SUA.

foto: Captură foto

Comentarii