Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Reacția Kremlinului la invitația lui Donald Trump către Rusia de a invada statele NATO care nu investesc suficient în apărare

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 14 februarie 2024 Etichete: , ,

Declarațiile care indică faptul că Donald Trump, dacă va fi reales președinte al Statelor Unite, va încerca să schimbe politica NATO și va exclude din dreptul la apărare colectivă țările ce nu dedică minimum două procente din PIB pentru bugetul militar nu au surprins Kremlinul, a afirmat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit TASS.

Declarațiile lui Trump de la un miting de weekend, în care a sugerat că nu va susține aliații NATO care nu alocă fonduri suficiente pentru apărare și chiar ar încuraja Rusia să-i atace, au provocat critici din partea președintelui democrat Joe Biden și a altor oficiali occidentali de rang înalt.

Un consilier de top al lui Donald Trump pe probleme de securitate națională a spus marți agenției Reuters că, în cazul în care Trump ar fi reales, ar urmări să impună reforme în cadrul NATO, ceea ce ar putea rezulta în retragerea protecției pentru unele țări membre în fața atacurilor externe. Keith Kellogg, general locotenent în retragere și fost director al personalului Consiliului de Securitate Națională în timpul administrației Trump, a menționat că orice membru al alianței care nu investește minim 2% din PIB-ul său în apărare, conform angajamentului stabilit, ar trebui să fie exclus din garanțiile de securitate stipulate de articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord. Kellogg nu a confirmat dacă a discutat această propunere cu Trump, deși a afirmat că au conversații regulate despre viitorul NATO.

Am văzut (declaraţiile lui Kellogg). Dar, ca să fim corecţi, să ne amintim că, atunci când era preşedintele SUA, acesta a fost unul dintre principalele mesaje ale lui Trump pe care l-a folosit în toate relaţiile sale cu membrii alianţei. El a tot amintit aceste două procente în diferite ocazii. Aşadar, nu există nicio noutate în abordarea sa faţă de această problemă”, a comentat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

foto: X

Comentarii