Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Sondaj eJobs: peste jumătate dintre români vor să își schimbe jobul în 2024

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 22 noiembrie 2023 Etichete: , ,

Într-un sondaj eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România, se arată că 56% dintre angajații din România plănuiesc să își schimbe jobul în 2024. Printre inconveniențele principale se numără salariul prea mic, lipsa oportunităților reale de a crește în compania pentru care lucrează în prezent sau mediul de lucru toxic. 

Cel mai recent sondaj derulat de eJobs arată că 56% dintre participanți sunt nemulțumiți cu actualul loc de muncă și au în plan, pentru 2024, o schimbare de job. 17% sunt indeciși din acest punct de vedere, iar o pondere mai mare, 27%, sunt mulțumiți de locul în care lucrează in prezent și nu au în plan o schimbare.

Salariul, principalul motiv de nemulțumire

Printre motivele de nemulțumire, care îi fac pe români să renunțe la locul de muncă, se numără:

  • salariul (59%)
  • lipsa oportunității de evoluție profesională în compania actuală (56,9%)
  • mediu toxic din punct de vedere organizațional (42,3%)
  • epuizare profesională (33%)
  • lipsa opțiunii de a lucra remote (16,6%)
  • neînțelegeri cu managerul direct (10,2%)
  • neînțelegeri cu echipa (4,4%)

Pe lângă schimbarea jobului, românii vor să aibă parte și de măriri salariale, obținerea unei promovări, să lucreze pe termen lung de acasă, să devină antreprenori, să înceapă un curs de reconversie profesională sau să se angajeze în afara țării. 9% mărturisesc că nu au niciun motiv să aibă așteptări optimiste profesionale de la 2024.

2023, un an dificil profesional

Majoritatea respondenților la sondaj au descris anul 2023 ca pe unul dificil profesional și plin de provocări, iar pentru 22% a fost un an plin de incertitudini. „Este foarte clar faptul că angajații și candidații absorb ca un burete tot ce se întâmplă în piață și în companiile pentru care lucrează. De aceea vedem un număr destul de mare de respondenți care vorbesc despre cum au fost afectați de incertitudinea din spațiul economic, care au resimțit un nivel crescut de presiune la locul de muncă sau care au fost nevoiți să crească volumul de muncă, unii chiar printr-un al doilea job”, a declarat CEO-ul eJobs, Bogdan Badea.

Dificultățile din 2023 se resimt și în perspectiva anului următor. 33% dintre respondenți se tem de o posibilă criză economică în 2024, 17% că veniturile le-ar putea scădea, 12% iau în calcul că joburile din piață s-ar diminua. Doar 22% sunt optimiști și declară că nu au nicio temere pentru noul an.

În ceea ce-i privește pe cei care se pregătesc de schimbarea jobului, o treime se așteaptă să își găsească un nou loc de muncă într-un interval cuprins între una și trei luni, 15% cred că va dura între trei și șase luni, iar 19% au încredere că vor reuși în mai puțin de o lună. Pentru 24% este greu să facă o estimare, în timp ce 16% cred că va fi un proces mai lung de șase luni, acesta fiind și motivul pentru care, momentan, ezită și își dea demisia. „Vedem la acest capitol, o ușoară schimbare față de sondajele precedente, în sensul în care a scăzut numărul celor foarte optimiști și a crescut numărul celor care cred că va dura undeva în jur de șase luni sau chiar mai mult să se angajeze în altă parte. O altă schimbare față de anii trecuți este un nivel mai ridicat de disponibilitate pentru a lucra în companii românești sau în start-up-uri”, a spus Bogdan Badea.

Multinaționala, locul de muncă ideal

35% dintre respondenții sondajului au spus că angajatorul ideal este o multinațională, 18% spun că angajatorul ideal este cel care permite munca remote, 16% ar vrea să lucreze într-o companie de mici dimensiuni, 13% pentru o companie românească, la fel de mulți pentru o companie din afara țării și 5% ar alege un start-up.

 

Comentarii