Sindicatele din penitenciare l-au reclamat pe ministrul Apărării Naționale pentru abuz în serviciu
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a sesizat, astăzi, 5 mai, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva ministrul Apărării Naționale (MApN), Angel Tîlvar. Sindicaliștii îl acuză de abuz în serviciu, constând în aceea că, în mod nelegal și abuziv, nu a dispus comunicarea către organizația sindicală a informațiilor referitoare la „numărul demisiilor în perioada 2021-2022 pentru fiecare structură din minister și unitățile militare subordonate, precum și motivele invocate în demisii de către militari”
Potrivit președintelui FSNAP, Cosmin Dorobanțu, MApN este singura instituție care nu a răspuns acestei cereri de informații. Cu toate acestea, Tribunalul București a pronunțat sentința nr. 1509/2023 din 22 martie 2023, prin care se menționează că informațiile „nu sunt secrete de stat”. Aceasta nu este, însă, definitivă, ci doar executorie, conform procedurii de contencios-administrativ.
Premierul României, solicitat de FSANP să intervină
Reprezentantul FSANP susține că aceste informații trebuie cunoscute și analizate, în situația în care legea pensiilor militare este în curs de modificare, iar oamenii trebuie să știe capacitatea statului de a se apăra în cazul unui război.
„FSANP se întreabă dacă abuzurile din MApN se opresc doar la lipsa de transparență sau îmbracă și alte forme mai grave de mii de militari au ales să părăsească unitățile militare în plin război la granița țării. Organizația sindicală solicită prim-ministrului României să se implice direct în rezolvarea problemelor care au condus la plecarea prin demisie a mii de militari și din unitățile militare subordonate, dar și din celelalte instituții de forță ale statului“.
Până la publicarea acestei informații, reprezentanțiii Ministerului Apărării nu au transmis un punct de vedere cu privire la situația reclamată de FSANP. În ceea ce privește legea pensiilor militare, încă există o „nelămuire” a guvernanților cu privire la încadrarea acesteia în categoria „pensiilor sepciale”. Detalii puteți citi aici.
CITEȘTE ȘI: Armata Română are nevoie de 4000 de soldați. Campania de recrutare a luat startul
Sursă foto: Ministerul Apărării
Comentarii