Thursday, October 6, 2022
Jurnalism corect


Situație tensionată la Chișinău: Șeful Parchetului Anticorupție, reținut

By Daniela Eremia , in Stirile zilei , at 11 ianuarie 2020 Etichete: , , , , ,

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut 72 de ore pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, potrivit report.md. Pe de altă parte, există voci potrivit cărora se încearcă reconfigurarea procuraturii din Republica Moldova, odată cu instalarea noului procuror general, existând implicații politice.

Adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, a declarat că Morari este reținut pentru că ar fi falsificat documente din cadrul unei cauze penale, având o legătură cu o plângere depusă de Vladimir Plahotniuc.

Este vorba despre falsificarea unor documente procesuale din cadrul unei cauze penale, acte comise în luna martie 2017 și este legat de o plângere depusă de Vladimir Plahotniuc, în baza căreia a fost pornit ulterior un dosar penal pentru denunț calomnios în privința lui Veaceslav Platon și toate activitățile date vizau investigarea furtului miliardului”, a precizat Popov pentru ZdG.

Potrivit platformei anticoruptie.md, exista suspiciuni asupra celor 21 de procurori care au fost desemnați de către Alexandr Stoianogio să efectueze controale la Parchetul Anticorupție. „Sunt 21 de procurori, pot avea loc scurgeri de informații. Există secretul anchetei și s-a depus multă muncă. După ce unii au avut acces la dosare, nu mai poți fi sigur de confidențialitatea lor. Este o imixtiune în justiție”, a opinat Morari.

Mai mulți experți au susținut că nu ar fi vorba de o reformă a procuraturii, ci de o reconfigurare a instituției, cu implicații politice.

Faptul că mai mulți procurori au acces la dosarele aflate la etapa de urmărire penală constituie o ilegalitate, nu mai spun de lipsa de moralitate. Eu văd în acest scandal încercarea lui Stoianoglo de a centraliza în mâinile sale toată puterea instituției. Presupun că acest lucru nu se face fără susținere politică. Un argument ar fi faptul că controlul la Procuratura Anticorupție a început după ce Morari a anunțat despre reluarea urmăririi penale privind finanțarea Partidului Socialiștilor din afara țării. Aș vrea să greșesc în privința implicării politicului în scandalul de la Procuratură. Dacă am sau nu dreptate, va arăta cum va reacționa Procuratura la investigația recentă a Ziarului de Gardă despre persoanele din anturajul președintelui Dodon”, a declarat, directorul Fundației Soros Moldova, Victor Munteanu.

După preluarea funcției de procuror general de către Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a fost mutat la o secție al Procuraturii Generale. La scurt timp, într-un interviu acordat DW, Morari l-a blamat pe noul procuror general. Acesta spunea că acțiunile procurorului Stoianoglo împotriva sa vin în contextul deciziei de a reporni investigațiile în dosarul ce vizează finanțarea din Rusia a PSRM, presupus a fi controlat de președintele pro-rus Igor Dodon.

Viorel Morari a declarat în interviul menționat că își asumă greșelile pe care le-a făcut și dorește să facă o schimbare chiar dacă asta înseamnă să își sisteze cariera.

Îmi asum trecutul. Îmi asum greșelile. Îmi asum că am tăcut atunci când nu trebuia să tac. (…) Dar acum vreau să fac tot posibilul ca, chiar dacă îmi sistez cariera, să nu mai avem ceea ce am avut – când o persoană controla tot”, a spus șeful Procuraturii Anticorupție.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a precizat că procesul penal în care este vizat Morari a început la data de 26 decembrie 2019, iar acesta se află în izolatorul Poliției Capitalei, potrivit TV8.

Am dispus în data de 26 decembrie să fie pornit un proces penal în acest caz. Acesta este cercetat penal pentru abuz în serviciu şi fals în acte în dosarul cu privire la furtul miliardului”, a spus Stoianoglo.

Sursă foto: Timpul.md

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW