Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Sindicaliștii de la metrou bat tobele de grevă / Liderul sindicatului „Unitatea”: Am solicitat o creștere salarială semnificativă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 7 iunie 2023

Negocierile privind încheierea unui nou contract colectiv de muncă pentru angajații Metrorex sunt în impas. Sindicaliștii solicită majorarea „semnificativă” a salariilor, în vreme ce, până la această oră, conducerea companiei nu a făcut nicio ofertă concretă. Într-o declarație acordată pentru Mainnews.ro, liderul sindicatului Unitatea, Marian Artimon, a anunțat că, dacă nu se va ajunge la un acord, va fi declanșat un conflict colectiv de muncă, care ar putea merge până la grevă generală. 

Transportul prin subteran din București riscă să fie paralizat. Joi, 7 iunie, este ultima zi de valabilitate a contractului colectiv de muncă, iar discuțiile dintre sindicaliști și conducerea Metrorex nu au ajuns deocamdată la niciun rezultat.

Grevă generală la Metrorex?

Reprezentanții salariaților cer majorarea salariilor, însă din partea conducerii companiei nu a venit deocamdată niciun răspuns. Bugetul, aprobat de Guvern în luna mai, nu prevede nicio creștere de venituri, fiind subdimensionat chiar și față de nevoile curente ale Metrorex, atrăgea atenția conducerea companiei.

„Maine este ultima zi de valabilitate a contractului colectiv de muncă. Există premisele declanșării unui conflict de muncă deoarece administrația nu este capabilă să ofere un procent de creștere salarială. Am solicitat o creștere salarială întrucât în ultimii trei ani rata cumulată a inflației a fost de 28%. În 2021 nu am putut să negociem din cauza fostului ministru (n.r. – Cătălin Drulă) care nu a fost în stare să găsească o soluție pentru un buget, iar anul trecut nu am obținut decât 7,5%. Am solicitat o creștere salarială semnificativă, îmbunătățirea condițiilor de muncă și asigurare privată de sănătate. Noi acum negociem cu cât să ne vindem forța de muncă”, a declarat Marian Artimon pentru Mainnews.ro.

Sindicaliștii, care au protestat luna trecută în fața Ministerului Transporturilor, spun că sunt nemulțumiți de modul în care decurg discuțiile și amenință cu declanșarea unui conflict colectiv de muncă, care se poate solda cu declanșarea grevei generale.

„Dacă acest impas nu va fi rezolvat, în conformitate cu Legea, vom declanșa conflictul de muncă. În conformitate cu pașii legali pe care trebuie să îi respectăm, vom începe cu pichetări mici, cu mediere, iar dacă nici la mediere nu se rezolvă, vom declanșa greva generală”, a avertizat Marian Artimon.

Potrivit Legii, în cazul declanșării grevei generale la metrou, angajații sunt obligați să asigure cel puțin o treime din serviciu.

Protest ilegal pentru spațiile comerciale

Cel mai recent protest de amploare la metrou a avut loc în anul 2021. Sindicaliștii au intrat în conflict cu ministrul transporturilor de la acea vreme, Cătălin Drulă, și cu conducerea Metrorex.

Totul a pornit atunci de la spațiile comerciale, administrate ilegal de sindicat, iar pentru o zi oamenii mânați de Ion Rădoi, cel care se afla la cârma sindicatului, au paralizat total traficul de subteran în Capitală.

Ulterior cazul a ajuns și în atenția procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, care l-au pus sub acuzare pe Ion Rădoi pentru comiterea mai multor infracțiuni.

Aproape 7.000 lei net – salariul mediu în Metrorex

Pentru plata salariilor celor 5.262 de angajați conducerea Metrorex a prevăzut 737 milioane lei. Cu alte cuvine, venitul mediu lunar brut în cadrul companiei este de circa 11.400lei.

Scăzând din această sumă contribuțiile și taxele la bugetul de stat, ce pot varia în funcție de deducerile fiscale ale fiecărei persoane, rezultă un venit mediu net de aproximativ 6.830 lei.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii