Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ultimele măsuri sanitare privind alegerile locale, anunțate la sediul MAI

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 16 septembrie 2020 Etichete: , , , , , ,

Nelu Tătaru a anunțat lansarea unui ordin comun dintre MAI și Ministerul Sănătății ce privește măsurile de sanitare care trebuie respectate în ziua alegerilor locale. Dacă un alegător are febră în ziua alegerilor, va vota într-o cabină dedicată. Urna mobilă va ajunge, mai întâi, la persoanele care au patologie non-covid.

Miercuri a avut loc o conferință de presă pe tema alegerilor locale, susținută de ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și președintele Autorității Electorale Permanente, Florin Mitulețu-Buică.

Nelu Tătaru a anunțat câteva dintre măsurile sanitare ce trebuie respectate pe 27 septembrie, în ziua alegerilor locale. Ministrul Sănătății a explicat ce se întâmplă în cazul în care un alegător are temperatura peste 37.3 și care sunt prioritățile urnei mobile.

Încă de la începutul acestei luni, v-am zis că va fi o lună de foc. Contextul alegerilor de pe 27 septembrie este evaluat periodic, săptămânal, la 14 zile. După cum știți, la începutul acestei luni, am avut un ordin comun cu MAI, tocmai pentru a specifica normele de aplicat în contextul campaniei electorale. Acum avem un ordin comun ce stabilește normele de aplicare în ziua alegerilor. Țin să menționez situații deosebite: Situația în care alegătorul are temperatura peste 37,3. Va avea prioritate, va merge direct către o urnă și o cabină de vot dedicată. Acea cabină de vot dedicată e cabina de vot în care vor merge doar cei care vin cu simptomatologie respiratorie sau care prezintă febră. Acolo se va dezinfecta după fiecare votant. Urna mobilă va merge cu personal care va avea echipament și va merge, mai întâi, la cei care au patologie non-covid, urmând cei aflați în carantina și cei în izolare”, a declarat Nelu Tătaru, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul MAI.

Acesta a mai precizat contextul epidemiologic în care va avea loc votul din 27 septembrie, îndemnând cetățenii să respecte măsurile de bază: distanțare, portul măștii și folosirea dezinfectantului.

Aceste alegeri se vor desfășura în contextul pandemiei, în faza a 2-a a primului val. Trebuie să vedem că avem o creștere a numărului de cazuri, în contextul în care avem, în continuare, 471 de cazuri la ATI și 49 de decese. Țin să reamintesc ca sunt anumite precauții care trebuie respectate: distanțare, portul măștii, dezinfectant. Avem, în continuare, focare ce apar în urma unor evenimente private. Avem focare în instituții, la persoane instituționalizate sau agenți economici”, a adăugat Nelu Tătaru.

Marcel Vela susține că, pentru desfășurarea procesului electoral în condiții de maximă securitate sanitară, ordinul semnat de cei doi miniștri va fi prelucrat la nivel local, de către autorități.

Vreau să vă spun că, după emiterea acestor documente, pentru ca cetățenii să fie siguri că procesul de votare se va desfășura în condiții de maximă securitate sanitară, acest ordin va fi prelucrat la nivelul prefecturilor din țară, comisii de votare, primării și birouri electorale. Vă vom ține la curent cu evoluția procesului de pregătire a zilei votului și pentru a transmite siguranța cetățenilor cu ocazia acestui eveniment al alegerilor locale din 27 septembrie, extrem de important pentru viitorul națiunii”, a precizat Marcel Vela.

Florin Mitulețu-Buică, președintele AEP, a anunțat apariția unui clip de promovare a regulilor pe care cetățenii vor fi nevoiți să le respecte în data de 27 septembrie, începând cu miercuri seară.

Încă din această seară avem pregătit clipul de promovare a regulilor pe care cetățenii vor fi nevoiți să le respecte, astfel încât să ne asigurăm că, în timpul scurt rămas, toată lumea să știe ce va avea de făcut și să știe cum să se comporte într-o secție de votare”, este anunțul făcut de președintele AEP.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *