Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Fost șef al SIS Moldova: George Simion a nimerit cumva sub vizorul serviciilor speciale rusești

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 1 februarie 2024

Fost director interimar al serviciului secret (SIS) din Republica Moldov, Valentin Dediu, a declarat miercuri în emisiunea „Punctul pe AZI”, Tvr Moldova, că George Simion se află sub vizorul serviciilor speciale rusești. 

Dediu este de părere că serviciile speciale străine, cu precădere Federația Rusă, identifică  persoane care se află în opoziție față de guvern, se apropie de aceștia și vizează recrutarea sau influențarea acestor indivizi în interesul țării respective.

Acesta îl compară pe George Simion, și Iurie Roșca, un politician moldovean. Roșca, în anii ’90, s-a prezentat ca lider unionist, dar ulterior a adoptat o poziție pro-rusă, devenind coordonator al Sputnik Moldova, un important instrument al propagandei rusești.

„George Simion când venea, făcea tot posibilul să fie cunoscut că el a intrat în Republica Moldova, chiar de la vamă, era gălăgios. Au fost niște tentative de a lui de a face zarvă, participare la diferite acțiuni de protest, dar, ca atare, avea mai multe acțiuni și activități pozitive, dar nu avea decât declarații. În ultimii ani, de când a devenit parlamentar, el a devenit altfel. Noi avem al nostru politician, Iurie Roșca, cu care putem face o paralelă. Formele și metodele de acțiune sunt aceleași”, a spus Dediu.

Totodată, fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, spune că astăzi, George Simion în România face politica Rusiei.

„Degeaba George Simion spune că el e împotriva Rusiei, dacă la el în partid vin oameni care susțin pe față agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Dacă George Simion a colaborat sau nu este răspunderea lui personală, dar ceea ce face AUR e mai periculos decât ceea ce a făcut cu zece ani în urmă, fiindcă astăzi George Simion în România face politica Rusiei.”

De asemenea, premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că va solicita oficial explicații colegilor săi din Ucraina și Republica Moldova cu privire la motivele pentru care liderul AUR, George Simion, a fost interzis să intre în aceste țări.

 

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii