Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu va cere oficial motivele pentru care Simion are interdicție de intrare în Ucraina și Moldova

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 31 ianuarie 2024

Premierul Marcel Ciolacu le va scrie celor doi premieri, Dorin Recean și Denîs Șmîhal, pentru a afla motivele pentru care liderul partidului extremist George Simion are interdicție de intrare în Ucraina și Moldova. 

Potrivit G4Media, George Simion are interdicție de intrare în Republica Moldova încă din 2018. În 2021, el a forțat intrarea pe teritoriul țării vecine, dar accesul nu i-a fost permis de autoritățile moldovene. Un fost ministru al Apărării de la Chișinău a declarat că Simion ar fi avut întâlniri cu spioni ruși, acuzație negată de șeful partidului extremist AUR.

În plus, Serviciul de Securitate al Ucrainei a declarat anul trecut că George Simion are interdicție pe teritoriul Ucrainei timp de 3 ani. Cei 3 ani ar expira în martie 2024.

În martie 2023, Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova, a dezvăluit că George Simion ar fi avut o întâlnire cu un șef al Serviciului Secret rusesc FSB cu 12 ani în urmă. Fostul ministru moldovean a afirmat că informația i-a fost comunicată de către directorul de atunci al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS). Totuși, el a subliniat că nu a văzut niciun document oficial care să confirme această afirmație.

„A ieșit o conservă de la Chișinău să spună că Simion s-a văzut cu șeful securității din Rusia la Cernăuți. Minciună. Nu m-am văzut în viața mea cu Tcaciuc de care zice Șelaru, nici cu șeful spionajului rusesc”, a răspuns Simion.

De asemenea, în luna aprilie, un general ucrainean din serviciile de spionaj a declarat că un ofițer al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), care a activat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici, a confirmat cel puțin o întâlnire a deputatului român George Simion cu serviciile speciale rusești.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii