Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Sfaturi care pot salva vieți pe munte. Ce trebuie să știe drumeții temerari

By Oprea Ioana , in Stirile zilei , at 10 august 2024

Salvamontiștii atrag atenția că de la an la an crește numărul intervențiilor din cauză că mulți turiști pleacă pe munte total nepregătiți, fără haine și încălțăminte adecvate și fără cele mai elementare noțiuni montane, aventurându-se pe trasee dificile uneori în pantaloni scurți și chiar papuci de plajă.

Șeful salvamontiștilor din România, Sabin Cornoiu, spune că de la începutul acestui an echipele Salvamont au avut peste 4.000 de intervenții de salvare, multe la limită. Cea mai mare problemă cu care se confruntă salvatorii este că turiștii pleacă nepregătiți în dumeții, aleg trasee cu dificultate mult peste puterile lor sau nemarcate și, mai mult, nici nu țin cont de sfaturile celor care-și riscă viața pentru ei, ba chiar uneori le iau în derâdere.

„De la începutul anului 2024 și până în prezent, echipele Salvamont au intervenit în peste 4.000 de operațiuni de salvare, principala cauză fiind supraevaluarea forțelor proprii și a cunoștințelor specifice sau alegerea eronată a traseului pe care turiștii și l-au propus”, declară Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România.

Acesta spune că în orice drumeție pe munte echipamentul adecvat este esențial în evitarea accidentelor montane.

Cum ne echipăm pentru drumețiile pe munte

Entuziasmați de excursiile montane, mulți turiști se aventurează pe trasee în blugi, pantaloni scurți și pantofi sport sau chiar în papuci. De fiecare dată când au ocazia, salvamontiștii și ghizii montani le repetă că este necesar un echipament special, punând accent, în primul rând, pe încălțăminte.

„Echipamentul pe munte ar trebui să fie compus din haine ușoare și tehnice. Sunt importante mai ales încălțările, trebuie să avem ghete care să ne acopere glezna, cu talpa rigidă sau semi-rigidă și foarte aderente. Ciorapul trebuie să fie din material sintetic sau lână merinos, și nu din bumbac, pentru că, dacă se udă, va produce bătături sau chiar răni. Este de preferat să purtăm pantaloni lungi, din material ușor, care să se poată usca repede. Tricoul să fie tot din lână merinos sau materiale reciclate, iar pe deasupra trebuie să ne luăm un Polar (o jachetă ușoară și călduroasă), precum și o membrană rezistentă la vânt si la apă. De asemenea, este important să avem capul acoperit cu o șapcă sau o bandană, pentru că la munte soarele arde foarte tare. Nu trebuie să lipsească din rucsac nici crema de soare, mai ales vara, când putem suferi arsuri solare serioase”, explică ghidul montan Daniel Ignătescu.

El menționează că nelipsite din bagaj trebuie să mai fie o trusă medicală de prim ajutor, o lanternă frontală, dar și apa, foarte importantă pentru că pe munte cele mai multe probleme încep din cauza deshidratării.

Aplicația mobilă Salvamont este vitală

Ghidul montan ne mai sfătuiește să avem instalată pe telefonul personal, dacă plecăm în drumeție pe munte, aplicația mobilă Salvamont și să nu uităm să pornim butonul de localizare, pentru a putea fi vizibili în permanență în Dispeceratul Salvamont.

„În caz de pericol puteti fi reperați pe hartă, iar dispecerul va vedea altitudinea la care vă aflați, nivelul bateriei telefonului și punctele de reper parcurse. Dacă pierdeți semnalul pe munte, punctele se vor înregistra, iar in momentul revenirii semnalului, Dispeceratul vă va vedea pe hartă”, explică ghidul montan.

Planificarea drumeției pe munte

Salvamontiștii spun că orice traseu montan trebuie abordat în funcție de condițiile meteorologice și de forma fizică a turistului, care trebuie să fie în strânsă legătură cu lungimea drumeției, timpul necesar parcurgerii traseului și dificultatea acestuia.

„Este important ca drumețiile să fie abordate treptat, gradual. Astfel, e de preferat ca pentru începători diferența de nivel să nu fie foarte mare, iar lungimea traseului să nu depășească șase ore. Înainte de drumeție, turiștii trebuie să se documenteze în legătură cu dificultatea tehnică a traseului ales, dar și cu porțiunile mai solicitante care trebuie depășite”, este sfatul salvamontiștilor.

De asemenea, sfatul salvatorilor montani este să nu ne aventurăm pe crestele munților sau în golurile alpine, fiind preferabil să rămânem în zone împădurite si sigure.

„Apariția norilor denși, înalți ca volum și cu margini bine definite înseamnă că în scurt timp va veni o furtună cu descărcări electrice. E foarte important să ne retragem din golul alpin într-o zonă de siguranță, să nu rămânem lângă copaci foarte înalți, izolați, fiindcă aceștia pot atrage fulgerul. Dacă totuși nu ai timp sau nu ai unde te retrage, te aperi de furtună astfel: te ghemuiești, îți pui mâinile la urechi și unești călcâiele. E foarte important ca singurele care ating pământul să fie vârfurile picioarelor”, explică ghidul montan Daniel Ignătescu.

Ce facem dacă întâlnim ursul

Un subiect „fierbinte” este întâlnirea cu ursul, mai ales după tragedia recentă petrecută în Bucegi, când o fată a fost ucisă de un asemenea animal pe Jepii Mici, un traseu frecventat de turiști. Astfel, salvamontiștii și jandarmii montani spun că este foarte important să încercăm, pe cât posibil, să evităm întâlnirea cu animalul, făcându-ne simțită prezența pe potecă în permanență, în condițiile în care este știut că urșii se feresc din calea oamenilor.

„Dacă totusi ne întâlnim cu un urs adult care vine spre noi e bine să ne îndepărtăm încet de el, să îi lăsăm în urmă îmbrăcăminte sau chiar și mâncare, deși asta nu e foarte recomandat, pentru ca acestea să-l facă curios și să rămână lângă ele, să le miroasă și astfel să avem răgazul să ne îndepărtăm. O situație foarte periculoasă este atunci când ne întâlnim cu un pui de urs, iar ursoaica este, cel mai probabil, în tufe și e atentă la ce se întâmplă, așa că nu trebuie în niciun caz să încercăm să ne jucăm cu puiul, fiindcă mama lui ne va ataca cu siguranță!”, avertizează șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu.

Recent, salvamontiștii brașoveni se declarau îngrijorați că peste 90% dintre turiștii care au cerut ajutor nu știau cum trebuie să reacționeze în cazul întâlnirii cu animalele sălbatice.

„Am constatat cu îngrijorare că peste 90% dintre persoanele care ne-au apelat, prin 112 sau direct pe telefonul din Dispecerat, nu știau cum să reacționeze în cazul întâlnirii cu animalele sălbatice. Multe dintre ele nu aveau un spray de urs în dotare, iar în câteva cazuri, apelanții se aflau singuri pe munte”, afirmă salvamontiștii brașoveni.

Aceștia dau și câteva sfaturi în cazul întâlnirii cu ursul: Nu intrați în panică! Nu fugiți, fiindcă urșii aleargă mai repede ca oamenii și, în plus, fuga ar declanșa instinctul de vânătoare al ursului. Vorbiți cu voce calmă și fermă pentru a-i semnala ursului prezența umană! Nu priviți animalul în ochi, pentru că ar putea percepe contactul vizual direct ca pe o amenințare! Retrageți-vă încet, cu pași lenți, dar fără să întoarceți spatele ursului! Dacă aveți un spray de urs, fiți pregătiți să-l folosiți, însă doar ca ultimă soluție.

De asemenea, salvamontiștii recomandă turiștilor să nu lase alimente sau resturi în zonele de camping, deoarece acestea pot atrage urșii. O ultimă recomandare este să nu plecați niciodată singur pe munte, fiind esențial să aveți mereu un partener de drumeție.

Ce facem dacă ne prinde noaptea pe munte

Dacă ne prinde noaptea pe munte, mai ales când sunt temperaturi foarte scăzute, este primordial să nu ne expunem vântului, pentru că acesta va amplifica senzația de frig, este sfatul șefului Salvamont România.

„Apoi, să încercăm să ne izolăm cât mai bine termic, să încercăm să coborâm la liziera pădurii ca să găsim lemne si să facem foc, dacă nu, să găsim un loc în stâncă, o suprafață mai ferită de vânt și să păstrăm unitatea grupului ca să supraviețuim până dimineață”, spune Sabin Cornoiu.

Acesta ne învață și ce informații trebuie să transmitem când am plecat pe munte și avem nevoie de ajutorul salvamontișrilor. „Trebuie să spunem de unde am plecat, unde vrem să ajungem, dacă e un traseu marcat, dacă vedem obiective cunoscute în jurul nostru, pentru ca salvamontiștii să ajungă in cel mai scurt timp la locul respectiv”, spune șeful salvamontiștilor.

Cum acționăm în caz de accident

Dacă se întmplă ca unul dintre partenerii de drumeție să se accidenteze pe munte, salvamontiștii ne sfătuiesc să dăm dovadă de calm, tărie, să nu intrăm în panică și să avem încredere, pe care să o transmitem și celui accidentat, care o simte.

„Dacă îi curge sânge, trebuie să încercăm să-i oprim hemoragia, dacă intră în stop cardiac să-i facem respirație gură la gură și masaj cardiac, dacă e conștient, să-l punem la umbră, să-l liniștim și să-i inspirăm încredere până la sosirea salvatorilor”, ne mai sfătuiesc salvamontiștii.

Recent, Vodafone și Salvamont au lansat campania  #SigurPeMunte, o inițiativă de educație montană, care a venit cu recomandări utile pentru abordarea în siguranță a traseelor montane.

Comentarii