Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Serviciile de securitate poloneze îl acuză pe un ucrainean de incitare la spionaj

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 29 mai 2024 Etichete: , , ,

Serviciile de securitate din Polonia au anunțat miercuri, 29.05, că un cetățean ucrainean în vârstă de 26 de ani a fost acuzat de provocare și incitare la spionaj împotriva Poloniei, stat membru NATO. 

În ultimele luni, Polonia, care este un susținător fervent al Ucrainei, a asistat la mai multe comploturi de sabotaj și spionaj pe teritoriul statului său. Acestea au fost puse pe seama Rusiei.

Cetățeanul ucrainean, identificat ca Oleksandr D., a fost arestat la începutul lunii martie și este suspectat că a „încurajat un cetățean polonez să participe la activități de informații străine împotriva Poloniei”, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de securitate poloneze, Jacek Dobrzynski, potrivit Polskie Radio.

„Această activitate urma să constea în schimbul de fotografii ale unor vehicule militare destinate să ajute Ucraina și care treceau frontiera dintre Polonia și Ucraina”, a adăugat el.

În schimbul informațiilor, polonezul urma să primească o plată de 15.000 de euro (16.000 de dolari), a declarat Dobrzynski, fără a preciza dacă a acceptat oferta.
Oleksandr D. a fost inculpat marți și riscă cel puțin opt ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Premierul polonez Donald Tusk a declarat anterior că mai multe tentative de diversiune, sabotaj și incendiere au fost întreprinse în Polonia în numele Rusiei în ultimele câteva luni.
Aceste acte „au fost din fericire evitate datorită vigilenței serviciilor și aliaților noștri”, a declarat Tusk la jumătatea lunii mai.

El a mai spus că Polonia își va consolida serviciile de informații pe fondul tentativelor de sabotaj și al preocupărilor legate de Rusia.

Un aliat loial al Kievului, Polonia este una dintre principalele țări prin care națiunile occidentale transferă arme și muniții către Ucraina pentru a ajuta în lupta împotriva Rusiei.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii