Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Dmitry Medvedev: Sancțiunile au eșuat mizerabil. Nu funcționează / Datele ignorate de fostul președinte al Rusiei

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 31 ianuarie 2023 Etichete: , , , , ,

Fostul președinte al Federației Ruse, Dmitry Medvedev, a transmis marți, 31 ianuarie, că statele europene sunt mai afectate de sancțiunile impuse Rusiei, despre care a spus că „au eșuat mizerabil”, decât economia Moscovei, într-un mesaj publicat pe canalul personal de Telegram.

Statele inamice nu au curajul să recunoască faptul că sancțiunile lor -draconice- au eșuat mizerabil. Nu funcționează”, a transmis fostul președinte al Federației Ruse, într-un mesaj citat de The Guardian.

Medvedev susține că produsele industriale și bunurile de consum care veneau din statele occidentale au fost înlocuite cu altele produse în Federația Rusă sau în statele asiatice și a amenințat că Rusia va copia „orice” creat în Occident, „de la filme, la aplicații” fără să plătească drepturile de proprietate intelectuală.

Actualul adjunct al secretarului general al Consiliului rus de Securitate a mai citat datele Fondului Monetar Internațional, care a actualizat predicția potrivit căreia economia Federației Ruse se va contracta pe parcursul anului 2023 cu 2,3%.

FMI consideră că economia Rusiei va crește cu 0,3% pe parcursul anului 2023.

Deci totul se întâmplă ca de obicei. Americanii fac bani pe spatele unei Europe umilite. Europa zdrobită înfruntă și pierde bani”, a adăugat Medvedev.

Datele pe care Medvedev le ignoră

Ce nu spune Medvedev, în schimb, este că FMI a revizuit în crește și economia din zona euro, la 0,7% pe parcursul anului 2023, față de 0,5% cât era predicția inițială, și cu +1,6% în anul 2024.

În ceea ce privește sancțiunile, Petya Koeva Brooks, un director adjunct în cadrul departamentului de documentare al FMI, a explicat într-un interviu acordat Euronews că impactul încă este departe de a fi materializat în totalitate.

Dacă ne uităm pe termen mediu, dacă ne uităm spre 2027, rezultatele pe care le proiectăm pentru economia Rusiei sunt semnificativ mai mici decât cele proiectate de dinainte de război. Războiul va avea un impact permanent și considerabil asupra economiei Federației Ruse”, a spus Brooks.

O altă analiză publicată în urmă cu 5 zile de Atlantic Council arată că invazia declanșată de Vladimir Putin în Ucraina a dus la destabilizarea echilibrului între sumele cheltuite de Federația Rusă și veniturile colectate la buget.

De exemplu, la finalul anului 2022, Rusia a înregistrat un deficit bugetar de 47 de miliarde de dolari, una dintre cele mai ridicate valori de la destrămarea Uniunii Sovietice.

Pe parcursul anului 2023, deficitul bugetar din Federația Rusă ar urma să ajungă la 4,5% din PIB, potrivit analizelor occidentale.

Sursa citată mai arată că pentru a continua finanțarea războiului și pentru a face față deficitului bugetar, oficialii ruși vor fi nevoiți să taie din fonduri alocate societății, precum spitalelor sau școlilor.

Sancțiunile impuse de UE

În primul rând, luând în calcul și sancțiunile individuale impuse după anexarea Crimeei, în 2014, 1.386 de persoane fizice și 171 de entități ruse au fost sancționate de Uniunea Europeană.

Printre entitățile sancționate se numără bănci și instituții financiare, societăți din sectorul militar, din sectorul aviației, al construcțiilor navale și al construcțiilor de mașini, forțe armate și grupuri paramilitare, partide politice și holdinguri mass-media.

Totodată, există o serie de restricții la import și la export. Rusia nu poate primi din UE tehnologie de vârf (echipamente electronice de ultimă generație), anumite tipuri de mașini, produse și tehnologii specifice pentru rafinarea petrolului, echipamente ale industriei energetice, produse și tehnologii din industria aviatică și spațială, produse de navigație maritimă, produse care pot fi utilizate în scopuri civile și militare, cum ar fi dronele, produse de lux sau arme de foc.

Din Rusia în UE nu pot veni produse petroliere rafinate (începând cu februarie 2023), cărbune, țiței, oțel, fier, aur, inclusiv bijuterii, ciment, lemn, hârtie, fructe de mare, băuturi alcoolice, țigări și produse de contrabandă.

Mai mult, companiile din UE nu pot furniza servicii de contabilitate, audit, consultanță, lobby, publicitate, cercetare de piață și sondaje de opinie. Mai există interdicții asupra transportului rutier, maritim și aerian.

Federația Rusă a mai fost exclusă din sistemul mondial bancar SWIFT, au fost adoptate sancțiuni asupra Băncii Centrale a Federației Ruse, iar prețul petrolului provenit din Rusia a fost plafonat.

Sancțiuni asemănătoare au fost adoptate de o mare parte dintre state precum Marea Britanie, SUA sau Canada.

Sursă foto: Facebook

Comentarii