Tuesday, July 5, 2022
Jurnalism corect


Șeful NATO, despre anunțul lui Putin: Subminează și mai mult suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 21 februarie 2022

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat luni, 21 februarie, recunoașterea de către președintele rus Vladimir Putin a zonelor controlate de rebeli și susținute de Rusia în estul Ucrainei, afirmând că aceasta încalcă acordurile internaționale semnate de Moscova.

„Condamn decizia Rusiei de a extinde recunoașterea autoproclamatei ‘Republici Populare Donețk’ și a ‘Republicii Populare Luhansk’. Acest lucru subminează și mai mult suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, erodează eforturile în vederea soluționării conflictului și încalcă acordurile de la Minsk, din care Rusia face parte.

Moscova continuă să alimenteze conflictul din estul Ucrainei prin acordarea de sprijin financiar și militar separatiștilor. De asemenea, încearcă să pună în scenă un pretext pentru a invada din nou Ucraina”, a transmis Stoltenberg într-o declarație, citată de Kyiv Post.

El a îndemnat Rusia „să aleagă calea diplomației” și să își retragă cele peste 150.000 de trupe desfășurate la granițele Ucrainei, în condițiile în care multe țări occidentale cataloghează mișcarea drept pregătire pentru un atac iminent.

Ucraina nu este o țară membră NATO, iar Stoltenberg a declarat în trecut că forțele NATO nu vor fi trimise pentru a apăra țara de Rusia.

În schimb, aliații, în special Statele Unite ale Americii, au trimis arme și alte provizii în Ucraina și au trimis forțe în țările vecine care fac parte din NATO, inclusiv în România.

Vladimir Putin a anunțat luni, 21 februarie, că recunoaşte independenţa regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, după cum menționase Kremlinul anterior în cursul acestei zile.

Președintele rus Vladimir Putin le-a spus, luni, liderilor Franței și Germaniei că intenționează să semneze în cursul zilei de astăzi un decret de recunoaștere a celor două republici separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.

„În viitorul apropiat, președintele intenționează să semneze decretul”, a precizat Kremlinul.

Potrivit sursei citate, cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron „și-au exprimat dezamăgirea față de această evoluție a situației”, dar „și-au indicat disponibilitatea de a continua discuțiile”.

CITEȘTE ȘI: REPORTAJ Ucraina, între Uniunea Europeană și Rusia: Dacă noi picăm, nimic nu îl va opri pe Putin

Generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Armatei Române, a explicat, pentru Main News, că scenariul din anul 2022 este asemănător cu anul 2014, când, după ce a recunoscut independența Crimeei, Rusia a anexat peninsula de la Marea Neagră.

Pe 15 februarie, Duma de Stat a Federației Ruse a aprobat proiectele de rezoluție pentru recunoașterea independenței republicilor Donețk și Lugansk.

„Cred că, odată cu decizia Dumei de Stat, greul abia începe. Acțiunile Federației Ruse împotriva Ucrainei se vor concentra, într-o primă etapă, pe zonele din Est și din Sud, dar acest lucru nu este singura parte din planul Kremlinului. Rusia încearcă să distrugă independența Ucrainei, având în vedere planul lor pentru a crea noi sfere de influență în Europa sau a le restaura pe cele vechi”, a spus Volodymyr Ariev, parlamentar ucrainean,  în cadrul unui interviu acordat Main News.

Duminică, oficialii Statelor Unite ale Americii au avertizat că Vladimir Putin s-ar fi hotărât să invadeze Ucraina, iar recunoașterea independenței regiunilor Donețk și Lugansk ar putea reprezenta formalizarea deciziei.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW