Thursday, September 19, 2024
Jurnalism corect


Estul Europei, la un pas de război / Cât de mari sunt șansele unui conflict armat între Ucraina și Rusia? Ce spun experții

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 14 februarie 2022

Europa este din nou pe punctul de a asista la o invazie a Federației Ruse în Ucraina, dacă informațiile lansate de serviciile secrete ale Statelor Unite ale Americii se vor confirma. Diplomații statelor din Occident se duc, pe rând, la Moscova și la Kiev pentru a încerca să amelioreze conflictul, în timp ce Ucraina face primii pași către ceea ce experții consideră că ar fi o încercare de ieșire din criză.

Main News a stat de vorbă cu generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al Armatei Române, și cu Dan Duganciu, directorul Institutului de Știinţe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI), pe tema ultimelor evoluții în conflictul de la granița Ucrainei cu Federația Rusă.

Oficialii Statelor Unite ale Americii au avertizat că o posibilă invazie a Ucrainei ar urma să aibă loc pe 15 februarie. Mesajul a fost preluat de mai mulți lideri occidentali, inclusiv de premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

Data nu ar fi fost aleasă întâmplător, întrucât atunci are loc o întâlnire a Dumei de Stat din Federația Rusă, unde va fi discutată problema independenței celor două regiuni ocupate încă din 2014, Donetsk și Lugansk.

Generalul Ștefan Dănilă arată că scenariul este asemănător cu anul 2014, când Rusia a anexat Crimeea.

Posibil ca serviciile de informații americane să fi considerat că este același scenariu și Duma de Stat doar va valida din punct de vedere strict formal ocuparea acelei zone și trecerea forțelor armate ruse în apărarea unui aliniament în interiorul Ucrainei, care să excludă din Ucraina zona separatistă”, a explicat Ștefan Dănilă, pentru Main News.

Pe de altă parte, scenariile lansate de serviciile americane sunt contrazise chiar de oficialii de la Kiev, fiind vorba de un „paradox”, după cum descrie Dan Dungaciu.

Ucraina este într-o criză profund economică. Bursele cad, afacerile se opresc. Ideea de invazie iminentă face ca oamenii să plece peste hotare sau afacerile lor să se oprească. Panica nu este bună, nici la nivel social, nici la nivel economic, nici la nivel politic. Din punctul ăsta de vedere, ajungem în situația în care și războiul și pacea sunt la fel de negative. Ne putem aștepta ca Ucraina să încerce să devină mai rezonabilă, astfel încât să oprească această criză și pe timp de pace și pe timp de război”, a explicat directorul ISPRI.

Ucraina și NATO

O declarație controversată, ce ulterior a fost retrasă, a ambasadorului Ucrainei la Londra ar putea da semnalul că administrația de la Kiev este gata să renunțe la una dintre „liniile roșii” din conflictul cu Rusia, anume aderarea la NATO.

Avem de-a face cu oareșicare tatonări din partea Kievului. Lansează mesaje la nivel public să vadă ce reacții sunt. Nu poți să lași în funcție un ambasador care lansează un mesaj în opoziție cu politica și Constituția Ucrainei. Avem de-a face cu o pregătire de ieșire din situație prin, inclusiv, pași înapoi pe care Kievul îi face, deși e complicat, pentru că a avut mesaje radicalizate. Vom vedea, pe termen scurt, aceste încercări de atenuare a mesajelor inițiale, așa încât să se ajungă la un soi de acomodare la nivelul discursului”, a precizat Dan Dungaciu.

Astfel, presiunea pe care Federația Rusă o pune pe Ucraina, prin masarea trupelor la graniță și exercițiile militare din Belarus sau Marea Neagră, ar putea da rezultate, în condițiile în care inclusiv Kremlinul a profitat de context și a anunțat că ideea lansată de ambasadorul ucrainean de la Londra poate sta la baza unor viitoare negocieri.

Federația Rusă a ocupat o poziție de forță. NATO nu poate ceda unei poziții de forță a Federației Ruse. NATO trebuie să fie o alianță credibilă, în primul rând, pentru membrii săi. O alianță care ar da înapoi la o poziție de forță a Federației Ruse ar însemna o decredibilizare pentru statele membre NATO. NATO trebuie să își mențină o poziție de solidaritate, consecventă și o poziție la care să nu renunțe în condițiile în care Federația Rusă e cât mai agresivă. Nu se cedează în fața unei agresiuni”, sunt explicațiile lui Ștefan Dănilă, referitoare la reacțiile NATO în ceea ce privește conflictul din Ucraina.

Liderii europeni, vizite în Rusia și Ucraina

Confruntați cu posibilitatea unui conflict armat în Estul Europei, mai mulți lideri importanți din Europa s-au dus, pe rând, în Rusia, unde au fost primiți de Vladimir Putin. După Emmanuel Macron și Boris Johnson, marți urmează rândul cancelarului Germaniei, Olaf Scholz.

În momentul de față, sunt deschise căile negocierilor. Felul în care se va negocia și de felul în care se vor poziționa miniștrii de externe, secretarii de stat, contează foarte mult. Fiecare dintre liderii europeni au în spate interesele propriului stat, dar, în același timp, sunt și mesageri de nivel înalt, strategic, pentru discuțiile cu președintele Federației Ruse. Sunt demersuri pe care lumea democratică le face pentru a dezamorsa situația și a găsi soluții”, a precizat fostul șef al Armatei Române.

Pe lângă vizitele la Moscova, liderii europeni menționați anterior au avut o serie de discuții și cu oficialii ucraineni, la Kiev.

Se dorește o rezolvare a conflictului, se transmit mesaje pentru 2 părți. Și pentru Rusia, dar și pentru Ucraina. Rusia și-a transmis clar mesajele, la fel ca Ucraina, dar radicalismul Ucrainei este greu de acceptat. Se caută o atenuare, nu doar a retoricii Federației Ruse, ci și a retoricii ucrainene. Negocierea se face și cu Ucraina, pentru găsirea unui compromis acceptabil”, a explicat Dan Dungaciu.

Ce va urma?

Deși Europa trece, în aceste zile, printr-un moment dificil, generat de conflictul de la granița Ucrainei cu Federația Rusă, generalul Ștefan Dănilă susține că, de acum, liderii statelor occidentale se vor așeza la masa negocierilor cu liderii Rusiei.

În momentul de față, inclusiv Federația Rusă este deschisă pentru negocieri și pentru identificarea unei soluții diplomatice. Soluțiile pe care rușii le dau drept posibile variante nu au fost acceptate de NATO și SUA. La negocieri, fiecare parte ar trebui să mai cedeze ceva. Vedem în ce măsură sunt SUA și NATO dispuse să cedeze – eu nu am văzut niciun fel de discuție despre a ceda – mai ales că poziția NATO și SUA este corectă”, a menționat fostul șef al Armatei Române.

Posibilitatea unui război în Europa este exclusă și de Dan Dungaciu, care consideră că Ucraina este folosită drept pretext pentru a fi purtate negocieri directe între Statele Unite ale Americii și Federația Rusă.

Avem nevoie de o nouă reglare a relației dintre Occident și Federația Rusă, ca urmare a creșterii de potențial strategic al Rusiei, până la nivelul la care nu mai poate fi evitat. Nu e vorba de un om politic sau altul, e o necesitate obiectivă că trebuie să reglezi relația cu Federația Rusă, pentru că avem un alt echilibru de putere și trebuie găsite forme noi de acomodare a relațiilor de putere”, a explicat expertul în geopolitică.

Sursă foto: Russia OSCE Mission / Twitter

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW