Thursday, November 30, 2023
Jurnalism corect


INTERVIU Volodymyr Ariev, parlamentar ucrainean: Nu cred în bunăvoința Rusiei. Singurul bun care ne lipsește din magazine este muniția

By Matthew Garvey , in Interviuri Stirile zilei , at 15 februarie 2022

Deși Federația Rusă a anunțat marți, 15 februarie, că o parte din trupele concentrate la granița cu Ucraina vor fi retrase, Duma de Stat îi cere președintelui Vladimir Putin să recunoască independența regiunilor Donetsk și Lugansk. Volodymyr Ariev, parlamentar ucrainean, a declarat, pentru Main News, că „greul abia începe”, dar a punctat că populația este calmă și pregătită să „reziste în fața invadatorilor, dacă vor veni”.

Volodymyr Ariev este parlamentar din anul 2007 și, în acest moment, reprezintă Partidul Solidaritatea Europeană, cunoscut până în anul 2019 drept Blocul Petro Poroșenko, numit după fostul președinte al Ucrainei.

Între anii 2015 și 2019, Ariev a condus delegația Ucrainei la Consiliul Europei.

Principalele declarații ale parlamentarului ucrainean:

-Despre decizia Dumei de Stat din Rusia: „Vladimir Putin nu își dorește să respecte acordurile de la Minsk

– Despre retragerea trupelor ruse de la granița cu Ucraina: „Nu cred în bunăvoința Federației Ruse, consider că este o manevră prin care încearcă să distragă atenția armatei Ucrainei și a guvernelor din Kiev și din Occident

– „Singura politică pe care Occidentul trebuie să o adopte este aceea de a transmite Moscovei că o invazie va aduce după sine o serie de consecințe serioase

– „Majoritatea populației din Ucraina este calmă, trăiește sub amenințarea Federației Ruse de 8 ani de zile. Singurul bun care nu mai există în magazine este muniția, în rest, produsele ne-alimentare, mâncarea, băuturile se găsesc, restaurantele lucrează

Redăm, în totalitate, interviul acordat de Volodymyr Ariev pentru Main News:

Main News: Duma de Stat din Rusia a aprobat, marți, rezoluțiile prin care îi cere președintelui Vladimir Putin să recunoască independența regiunilor Donetsk și Lugansk. Ce urmează să se întâmple? 

Volodymyr Ariev: Decizia Dumei de Stat din Rusia demonstrează că Vladimir Putin nu își dorește să respecte acordurile de la Minsk. Este o dovadă clară că procesul de negociere în acest sens a fost afectat, pentru că scopul Acordurilor era de a primi asigurări din partea tuturor părților implicate, implicit din partea Federației Ruse, că vor respecta integritatea teritorială a Ucrainei și vor considera că Donetsk și Lugansk sunt regiuni din Ucraina.

Vedem cum Moscova încearcă să ruineze acest proces. Este o formă de ipocrizie, pentru că Federația Rusă susține că acestea ar fi consecințele faptului că Ucraina nu respectă Acordurile de la Minsk, dar, în același timp, vedem că Rusia refuză să respecte obligațiile care îi revin din acest proces și că întotdeauna încearcă să dea vina pe partea ucraineană.

MN: În același timp, Federația Rusă a anunțat că o parte dintre trupele concentrate la granița cu Ucraina vor începe să se retragă. Este un semnal ce ar urma să ducă la ameliorarea conflictului? 

Volodymyr Ariev: Cred că este același scenariu ca anul trecut, în aprilie, când Federația Rusă și-a retras o parte din trupele de la granița cu Ucraina, la finalul unor exerciții militare. Nu cred în bunăvoința Federației Ruse, consider că este o manevră prin care încearcă să distragă atenția armatei Ucrainei și a guvernelor din Kiev și din Occident.

Cred că, odată cu decizia Dumei de Stat, greul abia începe. Acțiunile Federației Ruse împotriva Ucrainei se vor concentra, într-o primă etapă, pe zonele din Est și din Sud, dar acest lucru nu este singura parte din planul Kremlinului. Rusia încearcă să distrugă independența Ucrainei, având în vedere planul lor pentru a crea noi sfere de influență în Europa sau a le restaura pe cele vechi.

MN: Considerați că invazia Federației Ruse în Ucraina este iminentă, așa cum avertizează oficialii Statelor Unite ale Americii? 

Volodymyr Ariev: O invazie este, într-adevăr, iminentă, dar orizontul de timp e vast. Nu aș putea spune că va veni mâine, săptămâna viitoare sau anul viitor. Federația Rusă încearcă să dezbine Ucraina din interior, trăim într-un pericol constant.

Singurul lucru care ne-ar putea salva ar fi o dovadă de unitate din partea democrațiilor vestice, alături de Uniunea Europeană și Guvernul Ucrainei, pentru a ne proteja în fața agresiunii Rusiei.

MN: Cum ați cataloga reacțiile partenerilor Occidentali, în special ale Statelor Unite ale Americii și NATO, la acțiunile Federației Ruse?

Volodymyr Ariev: Sper că ajutorul militar acordat Ucrainei va fi menținut. Chiar dacă nu e cazul NATO în ansamblu, dar anumite țări, precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie sau Lituania, ne trimit armament. Dacă ajutorul militar rămâne la același nivel sau, eventual, crește, acest lucru ar putea reprezenta un ajutor important.

De altfel, aș vrea să menționez că singura politică pe care Occidentul trebuie să o adopte este aceea de a transmite Moscovei că o invazie va aduce după sine o serie de consecințe serioase, iar acest lucru ne-ar putea apăra de cel mai negru scenariu, pe care l-am discutat.

MN: Cum ați descrie starea generală a societății din Ucraina, în contextul amenințărilor legate de un conflict armat? 

Volodymyr Ariev: Există localnici care se tem, dar nu e cazul majorității. Majoritatea populației din Ucraina este calmă, trăiește sub amenințarea Federației Ruse de 8 ani de zile. Singurul bun care nu mai există în magazine este muniția, în rest, produsele ne-alimentare, mâncarea, băuturile se găsesc, restaurantele lucrează.

Oamenii sunt gata să le reziste invadatorilor în orice moment, dacă vor veni aici. Majoritatea parlamentarilor lucrează și încercăm să le transmitem acest mesaj, că lucrăm și că toată lumea trebuie să fie calmă și să facă tot ce poate pentru Ucraina.

Dacă președintele Volodymyr Zelenskyi va da ordinul că trebuie să începem operațiunea de apărare, și Armata și cetățenii vor face acest lucru. Știm că soarta este în mâinile noastre.

Sursă foto: Volodymyr Ariev / Facebook

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW