Șeful NATO avertizează asupra unei „escaladări semnificative” după trimiterea de trupe nord-coreene pentru a sprijini forțele lui Putin în Ucraina
Trimiterea de soldați nord-coreeni pentru a sprijini forțele ruse în conflictul din Ucraina ar reprezenta o „escaladare semnificativă”, a afirmat luni secretarul general al NATO. Acesta a menționat că a discutat cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol despre cooperarea strânsă dintre NATO și Coreea de Sud, colaborarea în domeniul apărării și securitatea globală în relația Euro-Atlantic-Indo-Pacific, conform unui mesaj postat pe platforma X.
„Trimiterea de trupe nord-coreene pentru a lupta alături de Rusia ar însemna o escaladare majoră”, a adăugat Rutte, citat de Reuters și preluat de Agerpres. Informații furnizate de serviciile de spionaj sud-coreene sugerează că până la 12.000 de militari nord-coreeni ar fi fost trimiși pentru a sprijini Rusia, iar aproximativ 1.500 de soldați din forțele speciale nord-coreene se află deja pe teritoriul rus, pregătindu-se pentru a fi desfășurați în Ucraina.
I spoke with @President_KR about #NATO’s close partnership w/ Seoul, defence industrial cooperation, and the interconnected security of the Euro-Atlantic and Indo-Pacific. #NorthKorea sending troops to fight alongside #Russia in #Ukraine would mark a significant escalation.
— Mark Rutte (@SecGenNATO) October 21, 2024
Întrebat vineri despre acest subiect, Rutte a menționat că NATO nu poate confirma „în acest stadiu” desfășurarea de trupe nord-coreene în Rusia, dar a precizat că „situația poate evolua”.
Pe fondul deteriorării relațiilor dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud în ultimele luni, regimul de la Phenian s-a apropiat tot mai mult de Rusia, o aliată de lungă durată încă din perioada de după al Doilea Război Mondial.
De asemenea, SUA și Coreea de Sud susțin de mult timp că liderul nord-coreean Kim Jong Un ar fi trimis arme către Rusia, acestea fiind utilizate în războiul din Ucraina. Vizita președintelui rus Vladimir Putin în Coreea de Nord, în luna iunie, a inclus semnarea unui tratat de apărare reciprocă, detaliile rămânând însă necunoscute, alimentând astfel speculațiile despre noi transferuri de arme care încalcă sancțiunile ONU impuse ambelor țări.
foto: Uniunea Europeană
Comentarii