Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Șeful diplomației europene avansează ideea unei armate a UE. Analist: Există riscul ca blocul comunitar să rămână irelevant

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 23 august 2021

Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe și politică de securitate, a avansat ideea creării unei forțe militare a UE, ce ar urma să aducă o autonomie strategică blocului comunitar, pentru a-l desprinde de Statele Unite ale Americii, relatează Agerpres, luni, 23 august.

Acest nou scenariu pune fără îndoială probleme de leadership la nivel mondial şi cred că este o ocazie de a consolida conceptul şi politica activă de autonomie strategică europeană”, a explicat Josep Borrell, într-un interviu acordat AFP, citat de EFE.

Pentru a-și susține ideea, înaltul oficial al UE dă ca exemplu haosul din Afganistan și arată că blocul comunitar ar trebui să fie pregătit pentru a face față viitoarelor crize.

Ne-am dori acum să avem capacitatea de a acţiona prin noi înşine, să avem o forţă militară capabilă să se mobilizeze aşa cum nord-americanii şi-o mobilizează pe a lor, ceea ce reprezintă o ‘busolă strategică’, un ‘pivot strategic”, ‘o primă forţă de intrare’, o forţă de a acţiona în regim de urgenţă. Nu numai în misiuni de antrenament, ci şi în situaţii mai complicate, ca în acest scenariu”, a mai spus șeful diplomației UE.

Acesta s-a referit și la declarațiile președintelui Joe Biden, care a indus ideea că SUA nu se vor mai ocupa de războaiele altor țări.

UE a acţionat ca o putere ‘kantiană’, utilizând instrumentele păcii, statului de drept şi comerţului”, a adăugat Borrell.

Expert în geopolitică: Europa riscă să rămână irelevantă

Expertul în geopolitică Dan Dungaciu a explicat, pentru Main News, că situația din Afganistan „a răscolit foarte mulți demoni” și că a scos la suprafață sentimentele anti-americane și anti-NATO ale țărilor din vestul Uniunii Europene.

Această discuție nu va putea să fie evitată, dar problema care se pune este cum faci această autonomizare strategică, pentru că există riscul ca Europa să rămână irelevantă strategic la nivel global”, a declarat Dan Dungaciu pentru Main News.

Astfel, autonomia strategică a Uniunii Europene ar trebui negociată în interiorul parteneriatului cu Statele Unite ale Americii, în numele apartenenței la NATO, a adăugat directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu”.

Autonomia strategică poate să fie permisă și de SUA și de NATO în condițiile în care principala miză a SUA este China. Europenii nu îi pot ajuta pe americani strategic și militar în China, pentru că mai mult i-ar încurca, ar trebui să se ocupe de problemele lor, inclusiv de relația cu Federația Rusă. Americanii le-ar putea oferi asta europenilor, problema e dacă sunt capabili să o facă. Această „autonomizare strategică”, pentru că ar fi cu voie de la americani, cărora le-ar conveni un asemenea exercițiu de autonomizare strategică bine gestionat și negociat cu americanii și bine gestionat și negociat în interiorul NATO, pentru că i-ar degreva pe ei de multe sarcini”, a explicat Dan Dungaciu.

Expertul în geopolitică arată că Uniunea Europeană nu este un actor politic și de securitate pe plan mondial, lucru ce va face ca statele membre UE, în special cele din Est, printre care și România, să fie sceptice cu privire la aderarea la o armată comună a UE.

Cine își dă viața pentru Europa dacă se va cere așa ceva? Nu avem deocamdată asemenea adeziuni profunde și o armată făcută din soldați care nu vor să își dea viața pentru entitatea pentru care funcționează nu este armată, e o construcție artificială, organizațională, pe hârtie”, este un alt argument invocat de profesorul universitar.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW