Sunday, July 3, 2022
Jurnalism corect


Maia Sandu, vizită la București. UPDATE/ Dăncilă: „Cele două Guverne vor începe să lucreze”. Klaus Iohannis: România susține Republica Moldova în parcursul european

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 2 iulie 2019 Etichete: , , ,

Maia Sandu s-a întâlnit, marți dimineață, cu Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Președintele României a transmis că țara noastră sprijină Republica Moldova în parcursul său european. Premierul Republicii Moldova s-a întâlnit și cu omologul său român. 

UPDATE/ Întâlnire între premieri

Viorica Dăncilă:

„Mă bucură în mod deosebit prezența la București a doamnei Maia Sandu, Prim-ministrul Republicii Moldova, în prima sa vizită de la preluarea mandatului. Îi transmit doamnei Maia Sandu, și pe această cale, cele mai sincere felicitări și urări de succes în activitate.

Folosesc această ocazie, pentru a reitera deplina disponibilitate a Guvernului României și a mea personal pentru o excelentă colaborare cu doamna Prim-ministru Maia Sandu și cu noua echipă guvernamentală de la Chișinău (…).

Am evidențiat importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie, care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova. (…) Am arătat că România cunoaște din proprie experiență care sunt provocările punerii în aplicare a unei agende ambițioase de reformă dar, în același timp, am asigurat că nu există altă alternativă pentru asigurarea democrației şi prosperității Republicii Moldova.

Am asigurat-o pe doamna Prim-ministru că vom acţiona permanent în interiorul consensului european pentru a crește beneficiile acţiunii externe a Uniunii Europene în Republica Moldova. Am arătat că dorim să contribuim la implicarea mai fermă a UE în sprijinul parcursului european al Republicii Moldova, astfel încât acesta să devină ireversibil.

Am identificat astăzi, împreună cu doamna Prim-ministru, domeniile de interes imediat asupra cărora ne vom concentra cu prioritate în etapa următoare, ţinând cont de nevoile Republicii Moldova. Astfel, cele două Guverne vor începe să lucreze, în cadrul unui Grup de lucru interguvernamental, urmând să analizăm care dintre proiectele în curs de derulare necesită o atenție imediată. De asemenea, dacă va fi cazul, putem avea în vedere derularea de proiecte noi care să susțină avansul european al Republicii Moldova”.

Întrevedere Klaus Iohannis-Maia Sandu

Klaus Iohannis:

„România este și va fi cel mai constant și dedicat susținător al Republicii Moldova, în mod direct, concret pentru transformarea democratică a țării și pentru atingerea nivelului de prosperitate și securitate și pentru parcursul său european.

„Îi mulțumesc președintelui Klaus Iohannis pentru această invitație. Aceasta este prima mea vizită oficială pe linie bilaterală, după preluarea mandatului și reflectă convingător importanța și interesul pe care noul Guvern al Republicii Moldova le acordă relațiilor speciale și privilegiate cu România, dezvoltate în cadrul parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Avem mare nevoie de sprijinul României, mai ales că ne leagă nu doar interese economice comune, ci și un fundament istoric, cultural și valoric comun. Din păcate, moștenirea regimului oligarhic din Republica Moldova este foarte grea pentru cetățenii noștri. Aceștia au distrus economia țării, au transformat instituțiile statului în afaceri personale și au izolat Republica Moldova pe plan internațional. Avem încrederea că România va rămâne alături în calitate de aliat de bază.

Am solicitat sprijin din partea României, inclusiv consiliere la nivel înalt. Agenda europeană a Republicii Moldova este linia directoare a relațiilor noastre cu România. Activitatea pro europeană va guverna activitatea Guvernului de la Chișinău.

Am reiterat interesul pentru o serie de acțiuni comune: reabilitare școli și grădinițe, proiecte în domeniul trasportului, alimentare cu apă. Am sublinat că realizarea acestor proiecte va consolida și mai mult parteneriatul srategic dintre România și Republica Moldova.

Noi recunoaștem că procesul de aderare este unul delicat. De multe ori puterea s-a declarat pro aderarem, dar acțiunile au fost contrare. Acum este important să recâștgm încrederea instituțiilor europene. Ne dorim ca nivelul de trai al cetățenilor și guvernarea să fie la nivelul țărilor din Uniunea Europeană”.

Știrea inițială

Maia Sandu, premierul Republicii Moldova,  se întâlnește, marți, la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis. La întrevedere va participa și vicepremierul moldovean Andrei Năstase. Ulterior, Sandu va avea o întâlnire cu Viorica Dăncilă.

„Astăzi am avut o convorbire telefonică cu Președintele României, Klaus Iohannis. I-am mulțumit Președintelui Iohannis pentru sprijinul constant acordat de România cetățenilor din Republica Moldova. Am discutat despre necesitatea avansării în implementarea proiectelor comune dintre România și Republica Moldova. Președintele Iohannis ne-a asigurat de susținerea domniei sale și a României în procesele de integrare europeană a țării noastre. Îi mulțumesc Președintelui Iohannis pentru invitația de a întreprinde o vizită oficială la București pe 2 iulie. După vizita la București, mă voi afla într-o vizită oficială la Bruxelles pe 4 iulie”, anunţa Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook, pe 26 iunie.

Întâlnirea începe la ora 8.00, la Palatul Cotroceni. Imediat după discuţie, Klaus Iohannis pleacă la Bruxelles la reuniunea extraordinară a Consiliului European. Este prima vizită oficială a Maiei Sandu de când a preluat mandatul de premier.

Oficialii moldoveni, întâlnire cu omologii români

Maia Sandu se întâlnește marți și cu premierul Dăncilă. Andrei Năstase și premierul Republicii Moldova se vor întâlni și cu membrii Parlamentului României.  Vicepremierul  moldovean va solicita și o vizită cu Ministrul de Interne al României.

„Doamna prim-ministru Maia Sandu vine mâine dimineaţă la Bucureşti. Va avea întrevederi şi cu domnul preşedinte şi cu doamna prim-ministru. Interesul nostru ca ţară, Republica Moldova, este să avem o relaţie strategică cu toate instituţiile statului (…) Va merge şi în Parlamentul României, pentru că interesul nostru este să avansăm cu maximă viteză proiecte de cooperare”, a subliniat ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicolae Popescu.

Recent, Republica Moldova a trecut printr-o situaţie de criză, ţara având, timp de o săptămână, două guverne. Ca urmare a presiunilor externe, Executivul controlat de Vlad Plahotniuc a demisionat.

sursa foto: Presidency, Mediafax

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW