Wednesday, January 19, 2022
Jurnalism corect


Dan Barna, în timpul audierii pentru MAE: SUA și-au luat mâna în mod formal de pe Estul Europei. Parteneriatul NATO funcționează

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 19 octombrie 2021

Dan Barna, ministrul propus pentru Externe, a declarat marți, 19 octombrie, în timpul audierilor din Comisia de specialitate a Parlamentului, că România poate deveni un actor mai relevant în Estul Europei, în contextul în care Statele Unite ale Americii și-au „luat mâna în mod formal” de pe această zonă strategică, concentrându-se pe zona Pacificului.

Oportunitatea pe care noi o avem ca țară vine în contextul în care Statele Unite și-au luat mâna în mod formal de pe toate zonele din Estul Europei, mutându-și prioritățile în zona Pacifică. Oportunitatea pe care o avem, vine tocmai din acest lucru în care americanii spun „fiți parteneri cu noi, fiecare în zona voastră”, ori aceasta este poziționarea firească pe care trebuie să o avem”, a declarat Dan Barna, în timpul audierilor din Comisia de specialitate.

Ministrul propus la Externe a explicat că ideea propagată în Uniunea Europeană, referitoare la crearea unei armate UE, în paralel cu parteneriatul NATO, este „cea mai proastă abordare”.

Dincolo de aceste stringențe, în realitate, parteneriatul NATO funcționează. Strategia pe această linie vine din asumarea faptului că, pe lângă capabilități, trebuie să ai instrumente politice de utilizare a acestor capabilități militare, ori asta nu se poate face dacă pornim într-o abordare secesionistă, în care NATO e un tratat de principiu, dar noi ca direcție europeană mergem pe o autonomie strategică totală”, a explicat Dan Barna.

Dan Barna a fost avizat negativ în Comisia de specialitate.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: LIVE TEXT A început audierea miniștrilor propuși de Dacian Cioloș

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW