Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Șefa secției de Oncologie de la Suceava, acuzată că a cerut șpagă bolnavilor de cancer, a fost eliberată din arest

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 26 ianuarie 2023 Etichete: , , , , ,

Curtea de Apel Suceava a admis contestația șefei Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, împotriva măsurii arestării preventive și a dispus plasarea acesteia în arest la domiciliu pentru 25 de zile. Doctorița a fost arestată pe 20 ianuarie pentru luare de mită. 

Anca Dumitrovici Abaneh a fost eliberată din arest în seara zilei de miercuri, 25 ianuarie. Ea a contestat decizia Tribunalului Suceava, solicitând cercetarea în stare de libertate.

„Înlocuieşte măsura arestării preventive luată faţă de inculpata Ababneh Dumitrovici Anca cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, pe o perioadă de 25 de zile, începând cu data de 25.01.2023 şi până la data de 18.02.2023 inclusiv, pentru săvârşirea infracţiunii de infracțiunii de luare de mită în formă continuată”, se menționează în soluția instanței.

Potrivit anchetatorilor, doctorița a primit în mod repetat de la pacienţii blonavi de cancer sau de la apropiaţii acestora sume cuprinse între 50 de lei şi 50 de euro, dar şi diverse produse alimentare, între care miere, caşcaval şi brânză, notează News.ro.

Șpagă dublă de la un pacient cu două forme de cancer

Presa locală spune că ancheta pornit de la denunțul familiei unui pacient care a murit de cancer și al unui pacient care a reclamat că a primit tratamentul de care avea nevoie doar după ce i-a oferit medicului bani. Mai mult, doctorița ar fi pretins o șpagă de două ori mai mare de la un pacient care suferea de două forme de cancer.

„Din transcrierea înregistrărilor audio-video care documentează cele 64 de acte de primire de bani și alte bunuri, unul iese în evidență prin cinism. Astfel, reiese că în dimineața zilei de 13 decembrie 2022 medicul ar fi pretins și a primit de la un pacient 100 de lei: pacientul respectiv, care suferea de două forme de cancer, a pus în documentele medicale pe care i le-a înmânat doctoriței suma de 50 de lei. Medicul a răsfoit documentele, a găsit banii și i-a dat înapoi spunându-i că are două cancere. Pacientul a pus atunci într-o coală de hârtie împăturită două bancnote de 50 de lei, pe care le-a înmânat medicului, care i-a spus că nu trebuie să se deranjeze, apoi i-a mulțumit. Ultima sumă de bani primită, din seria celor 64 documentate de anchetatori, a fost în după-amiaza zilei în care a fost reținută, când a primit de la aparținătorul unui pacient 200 de lei”, relatează Monitorul de Suceava.

Comentarii