Ciucu îi cere din nou lui Nicușor aviz pentru defrișarea copacilor aflați pe traseul Drumului Valea Largă
Lucrările de modernizare a Drumului Valea Largă sunt în impas, după ce Primăria Sectorului 6 nu a reușit să obțină până în acest moment de la Primăria Generală avizul privind defrișarea a 400 de arbori.
Într-un mesaj transmis miercuri, 24 mai, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, i-a solicitat din nou edilului general, Nicușor Dan, undă verde pentru defrișare.
„Cât timp să mai pierdem aiurea domnule primar general, cât? Au trecut trei săptămâni de când v-am cerut public (deoarece refuzați orice altă formă de comunicare – instituțională sau privată) să eliberați, respectând legea, avizul de defrișare pentru a putea continua lucrările la drumul expres Valea Largă. Asta înseamnă că au trecut șapte luni de când noi am depus inițial documentația pentru a primi avizul. Revin iarăși, public, să vă cer să respectați legea, să emiteți avizul! Ați promis public, că până pe data de 22 mai veți emite avizul. Încă o minciună, dintr-un lung șir, dar de data acesta ați mințit public(…) APA NOVA deja nu mai are front de lucru si zilele acestea va părăsi șantierul”, a transmis Ciprian Ciucu, prin intermediul unui comunicat emis de Primăria Sectorului 6.
Nicușor Dan declarat, la începutul acestei luni, că va emite avizul de mediu, însă Primăria Sectorului 6 va trebui să transplanteze circa 30-40% dintre cei 400 de copaci aflați pe amplasament.
„Conform legii, proiectul ăsta trebuie să treacă prin mai multe etape. Prima etapă a fost exproprierea, care a trecut prin Consiliul General, (…) apoi a fost o autorizaţie de construire pentru şosea şi aceasta prevede că pe partea pe care se extinde această şosea trebuie să dispară nişte copaci. După ce au venit cei de la Sectorul 6 cu toate actele, colegii mei de la Direcţia de Mediu au făcut o propunere care spune că toţi aceşti aproximativ 400 de copaci să fie tăiaţi, iar eu n-am fost de acord cu asta, pentru că o parte dintre ei sunt arbori maturi şi în Bucureşti există instrumente cu care poţi să-i scoţi cu tot cu rădăcină şi să-i muţi mai departe şi e păcat ca o parte dintre ei, 30-40%, să fie tăiaţi pur şi simplu când pot fi transplantaţi. E o cerere cum sunt multe alte cereri şi încet-încet direcţionăm oamenii înspre această metodă mai prietenoasă cu natura. Pot fi mutaţi 20 de arbori în aceeaşi zi”, afirma Nicuşor Dan, într-o emisiune difuzată pe B1 TV.
Expert peisagist: Transplantarea este praf în ochi
Propunerea este pusă la îndoială de Diana Culescu. Într-un interviu acordat pentru Mainnews.ro, expertul peisagist a explicat că transplantarea arborilor nu reprezintă o soluție viabilă, în condițiile în care șansele ca acei arbori să reziste sunt extrem de mici.
„Transplantarea de arbori ca să reușească ar trebui pregătită pe minim un sezon. Este un fel de praf aruncat în ochi. Așa se lăuda și fostul primar al Brașovului (n.r. – George Scripcaru). Au mai fost niște încercări la Timișoara, însă dacă o să vă duceți să îi căutați, sunt morți și îngropați. În funcție de dimensiunea arborelui, aceste transplantări se fac într-un sezon sau două de vegetație. Transplantările sunt extrem de scumpe dacă se fac corect. Cea mai scumpă transplantare din Europa a costat 800.000 euro și a implicat transportarea la 80 metri depărtare. Acum sunt anumite firme care și-au luat niște echipamente care se folosesc în pepiniere. Sunt niște lame care se bagă în pământ. Doar că ce nu știu cei care și-au luat astfel de echipamente este că în străinătate, în pepiniere, arborilor li se țin rădăcinile extrem de apropiate de trunchi. Dacă asta se aplică arborilor care au crescut cum au avut ei chef, o să li se taie rădăcina, nu și aparatul radicular ca să se hrănească. N-au nicio șansă”, a explicat Diana Culescu.
„Pot planta și 10.000, nu înseamnă că se vor prinde”
Întrebată despre propunerea lui Ciprian Ciucu, potrivit căreia în compensație pentru arborii tăiați ar urma să planteze alți 4.000, Diana Culescu s-a declarat sceptică că aceștia se vor prinde, având în vedere schimbările climatice din ultimii ani.
„În primul rând, ar fi interesant unde se plantează acei arbori. Toți se laudă că plantează însă când îi cauți nu prea îi vezi. În al doilea rând, nu contează doar plantarea arborilor în altă parte. Plantarea este simplă. Problema arborilor este că din cauza schimbărilor climatice nu se mai prind. Asta se poate vedea prin faptul că în București nu prea rezistă arbori mai mult de 2-3 ani. Am văzut că primarul Sectorului 6 a scris într-o postare că s-au prins arborii recent plantați. Ceea ce nu știe dânsul și poate nu i-au spus cei din jurul lui este faptul că orice plantă își înmagazinează resurse. Faptul că au înverzit înseamnă că aveau în ramuri și în rădăcini resurse de hrană. Asta nu înseamnă că o să trăiască și la anul. Ce ne spune domnul primar prin această postare este că nu au fost omorâți la plantare, că alt motiv să nu se prindă nu prea ar avea. În general, nu se prind la noi pentru că nu sunt udați la plantare sau că sunt manipulați greșit”, a afirmat ea.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii