Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ședința comună de guvern între România și R. Moldova / Natalia Gavrilița: Drumul nostru spre Europa trece prin România

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 11 februarie 2022

Premierul Nicolae Ciucă a fost primit vineri dimineața, 11 februarie, de premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, la Chișinău, unde are loc ședința comună de guvern între România și R. Moldova. 

Cei doi au participat la ceremonia depunerii de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, apoi la ceremonia depunerii de flori la bustul lui Mihai Eminescu. Ulterior, cei doi premieri au avut o întrevedere tête-à-tête.

La începutul ședinței comună între guvernele Republicii Moldova și României, Natalia Gavrilița a menționat că țara noastră a fost un susținător constant al moldovenilor, „indiferent de inconsecvența politică care a caracterizat, din păcate, viața publică din Republica Moldova în ultimii ani”.

„Însă acum avem o oportunitate istorică atât la București, cât și la Chișinău. Există guvernări care au perspectiva unei stabilități de durată pe care o putem valorifica prin plasarea pe agenda noastră, inclusiv a unor proiecte pe termen lung, precum securitatea energetică. Anul trecut, în marja vizitei președintei Maia Sandu la București, cei doi miniștri ai afacerilor externe au semnat foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între Republica Moldova și România și nu știu câtă lume chiar credea că peste doar două luni vom putea veni în fața oamenilor cu vestea bună, că multe din angajamentele asumate atunci vor fi transpuse în realitate. Am promis că vom construi noi poduri fizice și virtuale între cele două maluri ale Prutului și iată că ne ținem de cuvânt”, a declarat Natalia Gavrilița.

Apoi, premierul moldovean a evocat ajutorul financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro din partea României, dar și reducerea tarifelor de roaming.

La rândul său, Nicolae Ciucă a punctat că autoritățile de la Chișinău au cea mai mare deschidere înregistrată vreodată în relația cu România.

„În ceea ce privește agenda europeană a Republicii Moldova, doamnă prim-ministru, vă asigur că România va fi și pe mai departe susținătorul hotărât și vocal al dumneavoastră. Puteți conta pe întreaga deschidere și cooperare din partea instituțiilor României, atât la București, cât și la Bruxelles. Opinia României pe tematica Republicii Moldova este ascultată în capitalele europene și la Bruxelles, iar sprijinul nostru este de asemenea căutat și solicitat în toate inițiativele europene destinate Republicii Moldova”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Iată și câteva imagini de la vizita premierului în țara vecină:

Foto: Guvernul României Foto: Guvernul României

Imagini: Guvernul României

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *