Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


UPDATE A doua sesiune de interviuri pentru funcția de procuror european/ Horodniceanu: Am învățat să nu am încredere în oamenii politici/ Interviul Elenei Hach, suspendat

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 9 iulie 2019 Etichete: , ,

Candidații pentru funcția de procuror european au susținut, marți, interviurile, în a doua etapă a concursului. În timp ce în cazul Elenei Hach procedura urmează a fi reluată, Daniel Horodniceanu a spus în fața comisiei că a învățat să nu aibă încredere în politicieni. Interviurile pot fi urmărite live pe pagina de Facebook a Ministerului Justiției.

UPDATE

Daniel Horodniceanu: Am învățat să nu am încredere în oamenii politici

Fostul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu este unul dintre magistrații care s-au înscris în cursă. Întrebat despre cele mai importante lecții pe care le-a învățat de-a lungul carierei sale, procurorul a spus că a învățat să nu aibă încredre în oamenii politici.

Ana Birchall: Din toată experiența dumneavoastră, din toate situațiile cu care v-ați confruntat, care sunt cele cinci lecții sau recomandări pe care le-ați luat cu dumneavoastră?

Daniel Horodniceanu: Din experiența mea am învățat că nu trebuie să ai foarte mare încredere în oamenii politici.

Ana Birchall: Vreau să precizez, vorbind foarte serios, că mă refer la lecțiile pentru buna desfășurare a actului de justiție.

Daniel Horodniceanu: Cred că fundamental este să asiguri supremația legii. În al doilea rând, este important să existe un echilibru între locul în care îți desfășori activitatea și viața personală. De asemenea, este important în viața managerială acumulată, modul în care distribui sarcinile către persoanele cu care lucrezi, ca să nu existe o stare de conflict sau de frustrare. De asemenea, mai cred că este necesar să deții cunoștințe în materie necesare încât să fii un exemplu pentru persoanele pe care le conduci.

Horodniceanu a mai fost întrebat de ministrul Birchall și care crede că este motivul înființării Parchetului European.

„Cred că justificarea principală pentru înființarea Parchetului European este recuperarea sumelor de bani care în fiecare an sunt sustrase și mă refer la infracțiuni de corupție și de fraudă fiscală”, a spus fostul șef DIICOT.

Daniel Horodniceanu a condus DIICOT în perioada 2015-2018. Horodniceanu fost procuror – şef al Serviciului Teritorial Iaşi, DIICOT, în perioada iunie 2012 – 2015. Acesta a fost propus pentru funcţia de procuror şef al DIICOT, în locul Alinei Bica, în 2015, de Robert Cazanciuc.

Horodniceanu a absolvit cursuri postuniversitare în domeniul dreptului penal, al eticii şi deontologiei profesionale a magistraţilor, protecţiei victimelor infracţiunilor de violenţă şi trafic de persoane, infracţionalităţii informatice, consolidării capacităţii sistemului judiciar din România de a face faţă noilor provocări legislative şi instituţionale.

Horodniceanu a fost respins de ministrul Toader la ultimul concurs pentru alegerea procurorului european.

Interviul Elenei Hach a fost suspendat

Magistratul are termen până pe 16 iulie să completeze dosarul privind activitatea profesională.

„Trebuia să depuneți câteva înscrisuri doveditoare din care să rezulte că dumneavoastră aveți gradul profesional în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Analizând dosarul, Comisia a seizat că nu rezultă că aveți gradul profesional”, a spus Birchall.

Elena Hach este procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov, cu o experiență de 24 de ani în domeniu. Aceasta a a candidat, în 2012, la funcţia de procuror general. Hach a ocupat între  2013-2018 funcția de membru al plenului Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Ea a demisionat în 2018 din funcția de membru al Consiliului Director al Asociației Procurorilor din România și din calitatea de membru al acestei asociații.

Cei care și-au depus candidatura sunt Cătălin-Laurențiu Borcoman, Marius Bogdan Bulancea, Constantin Claudiu Dumitrescu, Laura Ecedi Stoisavlevici, Daniel – Constantin Horodniceanu, Elena Hach, Nolden Nicoleta și Radu Răzvan – Horațiu.

Doi magistrați nu s-au prezentat, respectiv Nicoleta Nolden şi Radu Răzvan Horaţiu.  Cătălin-Laurenţiu Borcoman va susține interviul pe 23 iulie deoarece nu este în ţară. Pe maxim 28 iulie cei intervievați vor primi un răspuns de la Minister.

sursa foto: Mediafax

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com