Wednesday, December 7, 2022
Jurnalism corect


Secretarul general al NATO a anunțat deciziile Summitului de la Madrid: Cea mai mare consolidare a securității colective după Războiul Rece. Rusia, un pericol direct

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 29 iunie 2022

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat, înainte de primele întâlniri ale liderilor NATO de la Madrid, că Alianța va adopta noul Concept Strategic, despre care a spus că reprezintă „cea mai mare consolidare a securității colective după Războiul Rece” și care va statua că Rusia reprezintă un pericol la adresa NATO. 

Miercuri, 29 iunie, au loc primele întâlniri are șefilor din statele membre NATO, întruniți până joi, 30 iunie, la Madrid. Noul Concept Strategic, susținerea Ucrainei, aderarea Suediei și Finlandei la Alianță și decizii legate de schimbările climatice și securitatea energetică se află pe ordinea de zi a discuțiilor de azi.

Vom cădea de acord privind descurajarea și apărarea, vom avea mai multe trupe de luptă, mai multe forțe de reacție rapidă, mai multe echipamente (…)Este cea mai mare consolidare a securității colective după Războiul Rece(…)Va fi un summit crucial, NATO trebuie să se adapteze acestei lumi care este în schimbare”, a explicat Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a explicat că noul Concept Strategic al Alianței Nord Atlantice va veni cu o serie de schimbări în ceea ce privește abordarea statelor membre față de Federația Rusă și China.

Lumea este complet diferită de 2010, când a fost adoptat ultimul Concept Strategic(…)Atunci, președintele Rusiei a participat la întâlnire și a căzut de acord că Rusia este partener strategic pentru NATO, desigur nu mai este cazul acum(…) Când liderii vor adopta noul Concept Strategic vor spune clar că Rusia prezintă un pericol direct la securitatea noastră (…) Aliații vor cădea de acord că China este o provocare pentru valorile, interesele și securitatea noastră. Nu este un adversar”, a menționat secretarul general al Alianței.

O mare parte din cele 300.000 de trupe NATO vor fi poziționate în Flancul Estic al Alianței, a mai menționat secretarul general.

Vor fi plătite și organizate de țările aliate din NATO, vor fi predesemnate pentru anumite țări și teritorii, vor fi responsabile pentru protejarea acestor teritorii(…) Vor învăța să opereze cu forțele locale, vom avea echipament prepoziționat, greu, combustibil(…) Vor fi gata pentru mobilizare în orice secundă, pentru a întări securitatea colectivă a NATO”, a menționat Stoltenberg.

NATO va mai aproba un pachet de asistență pentru Ucraina, pentru a face față invaziei ruse „pentru mai mulți ani de acum înainte”, a mai precizat Stoltenberg.

În legătură cu decizia Turciei de a renunța la obiecțiile privind aderarea Suediei și Finlandei la NATO, secretarul general al Alianței le-a cerut statelor membre să ratifice „foarte rapid” cererile de aderare în parlamentele naționale.

Vom lua o decizie astăzi de a invita Suedia și Finlanda să devină membre, este o chestiune fără precedent să se întâmple atât de rapid, au trecut câteva săptămâni între depunerea cererilor de aderare și momentul de acum”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW