Tuesday, June 25, 2024
Jurnalism corect


NATO crește numărul de soldați care sunt în stare de alertă, la peste 300.000

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 27 iunie 2022

NATO va crește masiv numărul de soldați care sunt în stare de alertă – la peste 300.000, a declarat luni, 27 iunie, secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.

„Summitul NATO de la Madrid din această săptămână va fi unul transformator, cu multe decizii importante, inclusiv cu privire la un nou concept strategic pentru această nouă realitate de securitate. Pregătim o schimbare fundamentală în ceea ce privește descurajarea și apărarea NATO, dar și sprijinul acordat Ucrainei acum și în viitor.

Noul nostru concept ne va ghida într-o eră a competiției strategice. Mă aștept ca acesta să clarifice faptul că aliații consideră Rusia drept cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității noastre.

Vom aborda, pentru prima dată, China și provocările pe care Beijingul le reprezintă pentru securitatea noastră. În cadrul summitului, ne vom consolida apărarea avansată. Vom consolida grupurile noastre de luptă din partea estică a Alianței până la nivel de brigadă.

Vom transforma Forța de reacție a NATO și vom crește numărul forțelor noastre care sunt în stare de alertă la mult peste 300.000”, a anunțat șeful NATO luni.

De asemenea, Stoltenberg a menționat că va fi sporită „capacitatea de a ne consolida în situații de criză și de conflict”. El a evocat, în acest sens:

  • mai multe echipamente prepoziționate și stocuri de provizii militare.
  • mai multe capacități desfășurate în avans, cum ar fi apărarea aeriană.
  • comandă și control consolidate.
  • planuri de apărare îmbunătățite, cu forțe alocate în prealabil pentru a apăra anumiți aliați.

„Aceste trupe se vor antrena împreună cu forțele de apărare naționale și se vor familiariza cu terenul local, cu facilitățile și cu noile noastre stocuri prepoziționate, astfel încât să poată răspunde fără probleme și rapid la orice urgență. Împreună, aceasta constituie cea mai mare revizuire a descurajării și apărării noastre colective de la Războiul Rece încoace”, a menționat secretarul general al NATO.

Stoltenber a explicat, însă, că pentru a face acest lucru, este nevoie de și mai mulți bani alocați pentru Apărare.

„Astăzi publicăm noi cifre privind cheltuielile pentru apărare. Acestea arată că anul 2022 va fi al optulea an consecutiv de creșteri la nivelul aliaților europeni și al Canadei. Până la sfârșitul anului, aceștia vor fi investit mult peste 350 de miliarde de dolari americani în plus de când am convenit asupra promisiunii noastre de investiții în apărare în 2014”, a detaliat el.

„Nouă aliați ating sau depășesc acum obiectivul de 2% (alocat Apărării – n.red.). Nouăsprezece aliați au planuri clare de atingere a acestui obiectiv până în 2024. Și încă cinci și-au asumat angajamente concrete de a atinge această țintă ulterior.

Doi la sută este considerat din ce în ce mai mult un nivel minim, nu un plafon. De asemenea, vom conveni să investim mai mult împreună în NATO. În beneficiul securității noastre”, a adăugat Stotlenberg.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW