Friday, April 26, 2024
Jurnalism corect


Școlile rămân deschise după pragul de 6 la mie. Dr. Jurma: Ni se cere să ne trimitem copiii într-un mediu extrem de periculos

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 30 septembrie 2021

Școlile vor rămâne deschise și după ce incidența cazurilor trece pragul de 6 la mia de locuitori. Decizia va fi luată joi seara, 30 septembrie, de CNSU, întrunit în ședință chiar în aceste momente. Premierul Florin Cîțu a precizat astăzi că odată ce va fi eliminat acest prag pentru închiderea școlilor, unitățile de învățământ vor fi cele care decid când se trece la cursuri în mediul online, în funcție de numărul elevilor infectați. Oricum, toate detaliile vor fi stabilite printr-un ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății.

Despre această decizie a autorităților, medicul și cercetătorul Octavian Jurma spune pentru Main News că, de fapt, școlile nu vor avea o putere reală de decizie.

„Vreau să fac o precizare foarte clară. Mereu s-a spus că lucrurile stau în gestiunea școlii și niciodată nu a fost școala capabilă să decidă așa ceva. Deci, nici în continuare școala nu va putea să decidă. Ca să fie clar și să nu ne ascundem după cuvinte.

(…) O spun cu toată răspunderea și fermitatea. Eu nu cred că acest Guvern va delega școlilor această răspundere altfel decât declarativ, pentru că nici în ziua de astăzi niciun Comitet pentru Situații de Urgență local nu poate decide intrarea în carantină a orașului singur. Nimeni nu poate să închidă nimic în România fără semnătura personală a dlui Raed Arafat. Asta să fie foarte clar”, a declarat Octavian Jurma pentru Main News.

„Praf în ochii populației”

El a explicat că singura modalitate în care Direcțiile de sănătate Publică pot închide o unitate școlară este doar dacă este declarat un focar COVID-19 în unitatea de învățământ.

„Singurul mod în care DSP-ul poate să închidă o școală este dacă există un focar. Pentru a fi detectat un focar, trebuie să se testeze. În România, în școli, nu se testează. Părinții nu vor asta, profesorii nu vor asta, Guvernul nu vrea asta. Nimeni nu vrea să se testeze real decât câțiva părinți… nimeni nu mai ascultă nici de medici.

Practic, acest lucru este doar praf în ochi ca populația să stea liniștită în continuare, în timp ce copiii lor se infectează. Asta este o problemă foarte mare, pentru că este o decizie strict politică pentru eliminarea pragului. Eu am cerut și public să văd care sunt oamenii care își pun semnătura pe o asemenea recomandare. Sunt medici? Cineva își asumă această răspundere”, a mai adăugat specialistul.

Ce șanse au elevii să se infecteze în acest caz

Medicul Jurma avertizează că șansele sunt maxime pentru elevi să se infecteze dacă participă fizic la ore, mai ales că măsurile antiCovid nu se respectă în unitățile școlare.

„La o incidență de peste 6 la mie, probabilitatea ca într-o clasă cu 36 de copii să apară o infecție în următoarele două săptămâni este de 100%. Discutăm despre probabilități. Nouă ni se cere să ne trimitem copiii într-un mediu extrem de periculos din punct de vedere al pandemiei, pentru că nu există nicio măsură de protecție (…)

Certificatul verde nu se vrea aplicat în școli. Inventăm tot soiul de măsuri care știm că nu se vor aplica, tocmai pentru că sunt imposibil de aplicat. Nici măcar măștile nu se aplică în școli.

Masca este obligatorie în școală. Școala este obligată să asigure măști copiilor. Întrebați în jur să vedeți câte școli au măști disponibile. Masca ar trebui să fie pe masa copilului în fiecare zi când merge la școală și nu să o ceară. Pur și simplu să-l aștepte cu masca pe bancă, una nouă în fiecare zi. Asta este răspunderea Guvenrului pentru că a obligat elevii să poarte masca. Nu putem transfera această povară financiară părinților, pentru că nu au bani. Poate nu au bani de o mască nouă zilnic”, a detaliat Octavian Jurma.

Context

Premierul Florin Cîțu a declarat joi, 30 septembrie, că autoritățile vor elimina pragul de 6 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori în funcție de care școlile se închid automat. În schimb, decizia ca unitatea școlară să se închidă va fi luată de conducerea școlii. Astfel, școlile vor decide dacă trec în scenariul roșu, deci ore în sistem online, în funcție de câți elevi vor fi infectați.

Aproape 8.500 de elevi s-au infectat cu COVID-19 în intervalul 13 septembrie – 29 septembrie, după cum a informat Ministerul Educației miercuri, 29 septembrie. Totodată, aproape 2.700 de angajați din Educație s-au infectat și ei, iar 6.900 de clase învață în sistem online, din cauza cazurilor confirmate.

CITEȘTE ȘI Școli deschise peste pragul de 6 | Părinții ar fi de acord, dar doar cu testare masivă. Elevii spun că trebuia să existe un plan B

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *